NASA uočila najveći komet do sada, juri u smjeru Sunca i Zemlje

NASA-in teleskop Hubble potvrdio je postojanje kometa čija je jezgra 50 puta veća od one prosječne. Njegovo ledeno središte ima masu od oko 500 trilijuna tona, a široko je nekih 137 km.

Komet C/2014 UN271 juri prema Zemlji, odnosno u njenom smjeru, brzinom od 35.400 km/h, ali to nas ne bi trebalo zabrinjavati. Naime, tek će se 2031. najviše približiti Suncu i to na udaljenosti od oko milijardu kilometara. Zemlja je od naše zvijezde u prosjeku udaljena 150 milijuna kilometara, piše BBC.

Znanstvenici su prvi put uočili ovaj komet 2010. godine, no Hubble je tek sada službeno potvrdio te podatke. Radi se o najvećem kometu koji su astronomi do sada vidjeli.

Ledene Lego kockice

“I prije smo mislili da se radi o jako velikom kometu jer je imao jarku svjetlost na velikoj udaljenosti. Sada smo to potvrdili”, rekao je planetarni znanstvenik David Jewitt sa Sveučilišta u Kaliforniji (UCLA).

Komet su prije deset godina otkrili astronomi Pedro Bernardinelli i Gary Bernstein iz opservatorija Cerro Tololo Inter-American Observatory (CTIO) te je dobio naziv Bernardinelli-Bernstein. Kada su ga uočili, bio je od Sunca udaljen 4.8 milijardi kilometara.

NASA za komete kaže da se radi o ledenim “Lego kockama”, koje su preostale iz davne prošlosti Sunčevog sustava kada su se formirali planeti.

“Iz Sunčevog sustava ih je izbacila gravitacijska igra flipera između masivnih planeta u vanjskom dijelu Sunčevog sustava. Završili su u Oortovom oblaku, golemom rezervoaru udaljenih kometa koji okružuju Sunčev sustav”, stoji u priopćenju NASA-e.

Misteriozan Oortov oblak

Oortov oblak je ogroman sferni oblak kometskih jezgri koji čini granicu Sunčevog sustava. Ova je ljuska najgušća na udaljenostima od oko 50.000 astronomskih jedinica, a preteže se i do 200.000 AJ daleko u svemir. Oortov oblak je vrlo rijedak, pa su kometi u prosjeku međusobno udaljeni na desetke milijuna kilometara. Astronomska jedinica (AJ) je mjera koja se upotrebljava

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen