NASA: Naš lander InSight će možda “preživjeti” još samo par mjeseci

ZNANSTVENICI NASA-e koji vode misiju InSight kazali su na konferenciji za novinare održanoj 17. svibnja da bi lander mogao prestati funkcionirati unutar sljedećih nekoliko mjeseci zbog sve manje opskrbe električnom energijom.

Naime, prašina na Marsu je s vremenom sve više prekrivala njegove solarne ploče te je sada proizvodnja energije smanjena na otprilike 500 vati po satu tijekom jednog dana na Marsu, odnosno sola. Kada je InSight sletio u studenom 2018., solarni paneli su svakoga sola proizvodili oko 5000 vatsati.

“Pretpostavljamo da ćemo na kraju ove godine morati prekinuti sa svim operacijama na landeru InSight. Ne želimo ga isključiti, ali nećemo imati dovoljno energije za njegove procese”, rekla je Kathya Zamora Garcia, zamjenica voditelja projekta InSight.

Funkcionirao dvostruko duže nego što je predviđeno

Ipak, treba uzeti u obzir da će InSight pri kraju svoje misije “živjeti” dvostruko dulje nego što se prvobitno očekivalo. Znanstvenici su smatrali da će funkcionirati dvije, ali je on uspio izdržati čak četiri godine. Za to je vrijeme detektirao više od 1300 potresa na Crvenom planetu, piše Universe Today.

Nedavno je na Marsu otkrio najveći potres do sada zabilježen na nekom drugom planetu; radilo se o potresu magnitude 5. Tijekom svog boravka na Crvenom planetu prikupio je mnoštvo podataka o strukturi i unutrašnjem ustroju Marsa.

“InSight je promijenio naše razumijevanje unutrašnjosti stjenovitih planeta i postavio temelje za buduće misije. Ono što smo naučili o Marsovoj unutarnjoj strukturi možemo primijeniti na Zemlju, Mjesec, Veneru, pa čak i stjenovite planete u drugim solarnim sustavima”, rekla je astronomkinja Lori Glaze, direktorica NASA-inog Odjela za planetarnu znanost.

Pokušaji čišćenja panela

Mada je na solarnim panelima landera tijekom vremena bilo sve više prašine, znanstvenici su se nadali da bi ih mogli očistiti vrtlozi prašine (engl. dust devil); kao što je bio slučaj s roverima Spirit i Opportunity. No, lander InSight nije bio te

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen