NASA: Dio rakete tvrtke SpaceX u ožujku će pasti na Mjesec

DIO RAKETE tvrtke SpaceX trebao bi pasti na Mjesec početkom ožujka, prema izračunima znanstvenika američke svemirske agencije NASA-e.

Znanstvenici pomno prate putanju druge faze Falcona 9, rekao je glasnogovornik NASA-e za dpa u četvrtak.

Raketa je izvorno poletjela s Cape Canaverala 2015. noseći opservatorij Deep Space Climate, satelit za promatranje.

Međutim, od tada je ostala u svemiru i nema dovoljno goriva za povratak na Zemlju.

Znanstvenici će nakon pada proučavati krater

Ako ostane na svojoj trenutnoj putanji, pala bi na tamnu stranu Mjeseca 4. ožujka, rekla je NASA.

SpaceX, privatna tvrtka u vlasništvu Teslinog milijardera Elona Muska, koja je prevozila materijal i posadu u svemir, nije se oglasila.

NASA je rekla da neće moći promatrati udar rakete teške četiri tone iz svog Lunar Reconnaissance Orbitera, ali će znanstvenici pratiti hoće li i kako sudar utjecati na Mjesec i može li se vidjeti krater nakon pada.

Traženje kratera bit će veliki izazov i može potrajati tjednima ili mjesecima, rekao je glasnogovornik, usprkos tome opisujući sudar kao jedinstvenu pojavu koja “predstavlja uzbudljivu priliku za istraživanje”.

Proučavanje kratera koji je formirao leteći objekt s poznatom masom i brzinom (putovat će brzinom od 9000 kilometara na sat), kao i sastavom materijala, moglo bi pomoći u unapređenju znanstvenog proučavanja Mjeseca.

“Svemirski otpad uvijek treba usmjeriti prema Mjesecu”

Svemirske letjelice već su se namjerno rušile na Mjesec u znanstvene svrhe, kao što je to bilo tijekom misija Apollo za testiranje seizmometara.

Astronom Bill Gray, tvorac računalnog

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen