Najveća svjetska jezera dramatično se smanjuju

VIŠE od polovice najvećih svjetskih jezera i akumulacija izgubilo je značajne količine vode tijekom posljednja tri desetljeća, ukazuje nova studija koja krivnju uvelike pripisuje klimatskim promjenama i pretjeranom korištenju vode. Otprilike jedna četvrtina svjetske populacije živi u području jezera koja se isušuju, prema studiji međunarodnih znanstvenika, objavljenoj u četvrtak u časopisu Science.

Jezera pokrivaju samo oko 3% planeta, ali sadrže gotovo 90% globalne tekuće površinske slatke vode i ključni su izvori pitke vode, navodnjavanja i energije te pružaju vitalna staništa za životinje i biljke. Ali jezera su u problemima, piše CNN. Razine vode u jezerima variraju zbog prirodne klimatske varijacije kiše i snježnih oborina, ali na njih sve više utječu i ljudske radnje.

Diljem svijeta najznačajnija jezera bilježe nagli pad. Jezero Mead na rijeci Colorado na jugozapadu SAD-a dramatično se povuklo uslijed megasuše i desetljeća prekomjerne upotrebe. Kaspijsko more između Azije i Europe – najveća kopnena vodena površina na svijetu – već dugo opada zbog klimatskih promjena i korištenja vode.

Smanjenje vodostaja mnogih jezera dobro je dokumentirano, ali razmjeri promjena i razlozi koji stoje iza njih manje su temeljito ispitani, ističe Fangfang Yao, glavni autor studije i znanstvenik na Kooperativnom institutu za istraživanje i znanost okoliša na Sveučilištu Colorado Boulder.

Istraživači su koristili satelitska mjerenja gotovo 2000 najvećih svjetskih jezera i akumulacija koji zajedno predstavljaju 95% ukupne zalihe jezerske vode na Zemlji. Ispitujući više od 250.000 satelitskih snimaka od 1992. do 2020. godine, zajedno s klimatskim modelima, uspjeli su rekonstruirati povijest jezera koja seže desetljećima unatrag.

Klimatske promjene i ljudske aktivnosti

Rezultati su bili zapanjujući, rekli su autori studije. Otkrili su da je 53% jezera i akumulacija izgubilo značajne količine vode, s neto padom od oko 22 milijarde metričkih tona godišnje – što odgovara volumenu 17 jezera Meads.

Više od polovice neto gubitka volumena vode

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen