Na tribini udruge liječnika ginekolozi koji obavljaju pobačaje uspoređeni s nacistima

HRVATSKI liječnički zbor (HLZ) organizirao je 18. svibnja 2022. u svojim prostorijama u Zagrebu tribinu “Priziv savjesti u svjetlu autonomije i temeljnih ljudskih prava”, na kojoj su izlaganja održali gotovo isključivo predstavnici hrvatske konzervativno-klerikalne scene u medicini, pravu i etici.

Kao jedan od glavnih izlagača na tribini bio je najavljen Miroslav Šumanović, koji je 2017., kada je 12 od 13 ustavnih sudaca jednoglasno zaključilo da se pobačaj ne smije zabraniti, jedini imao izdvojeno mišljenje.

Tko je jedini sudac koji je htio zabraniti pobačaj?

Kao pokrovitelji tribine navedeni su i Hrvatska liječnička komora, Akademija pravnih znanosti Hrvatske i Akademija medicinskih znanosti Hrvatske.

Kako se može vidjeti na fotografijama i videosnimkama sa skupa, odaziv nije bio osobit. Veliku dvoranu HLZ-a posjetilo je tek nekoliko desetaka ljudi. No zbog aktualnosti teme ondje su se našli brojni predstavnici medija.

Uvodni govor održala je Jasenka Markeljević, dopredsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLZ-a, koja je česta gošća katoličkih medija kao što su radio Hrvatska katolička mreža i televizija Laudato.

Usporedba abortusa s nacističkim zločinima

Ona je istaknula kako je priziv savjesti kodeks koji je proistekao iz suđenja nacistima, odnosno iz Nürnberškog kodeksa.

“Oni su osuđeni jer se nisu pozvali na pravo priziva savjesti, tadašnji liječnici, a istodobno su se slijepo držali zakona”, rekla je Markeljević.

Takvo viđenje, među ostalima, iznijela je i Dubravka Hrabar s Pravnog fakulteta u Zagrebu, koja je javnosti poznata kao idejna urednica ultrakonzervativnog Obiteljskog zakona koji nije prošao u saboru, ali i kao velika podržavateljica udruge U ime obitelji Željke Markić te homofobnog referenduma o istospolnim brakovima.

U svojem izlaganju naglasila je da se nacistima sudilo jer su se “povinovali ljudskim, rasnim zakonima”, iz čega bi se moglo zaključiti da bi se medicinski djelatnici u svojoj etici trebali voditi vjerskim zakonima.