Na Filipinima otkrivena nova rana ljudska vrsta

Obiteljsko stablo ljudi je dobilo je novu granu. Dosad nepoznata ljudska vrsta je prije 50 tisuća godina živjela na današnjim Filipinima.

Homo luzonensis je nazvan prema otoku Luzonu gdje je otkriven. Nije izravni predak modernih ljudi, nego više drevni rođak. Studija je objavljena u časopisu Nature.

“Ovo izvanredno otkriće će izazvati živu znanstvenu raspravu”, poručio je medijima Matthew Tocheri, profesor antropologije na kanadskom sveučilištu Lakehead.

Stručnjaci iz Francuske, Filipina i Australije su pronašli ostatke u špilji Callo. Tamo je još 2007. pronađena kost stara 67 tisuća godina, no nije bilo jasno kojoj ljudskoj vrsti pripada. Nedavno je otkriveno 7 zuba i još 5 kosti, starih između 50 i 67 tisuća godina. Analizom je otkriveno  da se radi o dosad nepoznatoj ljudskoj vrsti.

Znanstvenici se sad pitaju kako je Homo luzonensis stigao na otok, budući da je za to morao prijeći veliki komad mora, te tko mu je predak među starijim ljudskim vrstama u Africi.

Dosadašnje teorije su dovele u pitanje nedavna otkrića vrsta koje, čini se, nisu potomci Homo erectusa. To uključuje Homo floresiensisa ili tzv. “hobbita” otkrivenog 2004. na indonezijskom otoku. Otkriće Homo luzonensisa sada pruža nove dokaze da Homo erectus možda nije bio jedini rani putujući čovjek.

Stručnjaci zasad smatraju da je luzonensis hodao uspravno i da nije živio na drveću. Ostaci ukazuju da se radi o malenoj vrsti, vjerojatno nižoj od 1,2 metra. Jedna teorija tvrdi da bi osebujne karakteristike luzonensisa i njegova otočnog rođaka floresiensisa mogle biti rezultat staništa. Zbog jedinstvenog i izoliranog okoliša su razvili drugačije osobine od svojih drevnih predaka.

 

Članci iz iste kategorije: