Na Antarktici je izmjerena temperatura koja je za oko 38 stupnjeva viša od uobičajene

ZNANSTVENICI su na Antarktici ovoga mjeseca izmjerili jako visoke temperature. Temperatura na istraživačkoj stanici Concordia, obično poznatoj kao najhladnije mjesto na Zemlji, 18. ožujka bila je -11,5 stupnjeva Celzijevih, piše CNN

Normalna visoka dnevna temperatura tamo je oko -49 stupnjeva Celzijevih što znači da je mjerenje oko 38 stupnjeva više nego uobičajeno. Kad bi Svjetska meteorološka organizacija zapravo pratila ovu metriku, znanstvenici kažu da bi to vjerojatno postavilo svjetski rekord. “Izgleda da se radi o novom svjetskom rekordu za najveću temperaturnu razliku ikad izmjerenu na meteorološkoj postaji”, rekao je Robert Rohde, vodeći znanstvenik na Berkeley Earthu. 

Randall Cerveny, profesor geografskih znanosti na Sveučilištu u Arizoni i izvjestitelj o ekstremnim rekordima Svjetske meteorološke organizacije, rekao je za CNN da ova vrsta rekorda, koliko je temperatura daleko iznad ili ispod normalne, nije nešto što Svjetska meteorološka organizacija prati ili provjerava. Ipak, rekao je da je to legitimno.

Dugoročni učinci

Ekstremna toplina na Antarktiku izaziva zabrinutost zbog dugoročnih učinaka na led, osobito ako potraje. Dio leda na Antarktici gotovo veličine Los Angelesa raspao se za nekoliko dana.

Potkraj veljače morski led oko Antarktike bio je najmanje površine od početka satelitskih mjerenja 1979., manje od dva milijuna četvornih kilometara, objavio je američki istraživački centar National Snow and Ice Data Center.

Ipak, znanstvenici kažu da će utjecaj jednog događaja poput ovog 18. ožujka biti mali. “Ako

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen