Multiplu sklerozu uzrokuje virus koji ima većina ljudi. Sve smo bliže lijeku?

GOTOVO tri milijuna ljudi diljem svijeta boluje od multiple skleroze (MS), a znanstvenici su otkrili da ovu bolest vjerojatno uzrokuje virus s kojim se većina nas zarazi tijekom života.

Naš je mozak poput orkestra električnih aktivnosti. Milijarde pojedinačnih živčanih stanica, neurona, šalje precizne električne signale. Kada se oni spoje, nastaje simfonija naše svjesnosti, misli i emocija, piše BBC.

Multipla skleroza sabotira cijeli taj proces, odnosno naš imunološki sustav okreće se protiv neurona i oni više ne mogu usklađeno “svirati”, a rezultat može imati katastrofalne posljedice po naše tijelo.

Prema nedavnim istraživanjima, Epstein-Barrov virus, odnosno virus herpesa koji je uzročnik infektivne mononukleoze, vrlo je vjerojatno glavni okidač za multiplu sklerozu.

“Imamo vrlo, vrlo jak dokaz da ovaj virus vjerojatno uzrokuje multiplu sklerozu”, rekao je neurolog Gavin Giovannoni sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu.

Bolest poljupca

Epstein-Barrov virus (EBV) je toliko čest da će se većina nas njime zaraziti tijekom života. Mnogi neće ni primijetiti da su inficirani. Bolest se kolokvijalno naziva i “bolest poljupca” jer se prenosi slinom. Epstein-Barrov virus (EBV), poznat i kao humani herpesvirus 4, nije pronađen u čovjekovu okolišu i nije jako zarazan.

Prenosi se tjelesnim tekućinama, osobito slinom, ali i krvlju i sjemenom tekućinom te transplantacijom organa ili transfuzijom krvi. Samo pet posto bolesnika zarazi se od osobe s akutnom infekcijom. Infekcija u ranom djetinjstvu češća je u obiteljima nižega socioekonomskog statusa i u prenapučenim uvjetima stanovanja.

Mononukleoza se manifestira umorom, groznicom, osipom i jako otečenim žlijezdama, a istraživači vjeruju da bi Epstein-Barrov virus mogao postati i doživotna pritajena infekcija koja može biti jedan od glavnih uzroka razvoja multiple skleroze.

Detalji studije

Da bi utvrdili povezanost EBV-a i multiple skleroze, znanstvenici su proveli studiju na 955 mladih odraslih osoba kojima je multipla skleroza dijagnosticirana dok su aktivno služili vojsku.