Može li Putin samostalno lansirati nuklearne projektile?

NAREDBA ruskog predsjednika Vladimira Putina da se ruske nuklearne snage podignu na visok stupanj pripravnosti, koju je opravdao agresivnim izjavama NATO-a i ekonomskim sankcijama protiv Moskve, ovih je dana uzbunila svjetsku javnost.

“Zapovijedam ministru obrane i načelniku glavnog stožera da snage za odvraćanje ruske vojske stave u borbenu pripravnost”, rekao je Putin na sastanku s vojnim čelnicima koji je prenosila i televizija. “Razumijem”, odgovorio je ministar obrane Sergej Šojgu.

>> Putin naredio: Stavite nuklearno oružje u stanje visoke pripravnosti

Međutim, nakon objave snimke novinari i analitičari širom svijeta uočili su da je Šojgu naredbu dočekao s jasnim izrazom neugode na licu. “Ovo nije prvi put u zadnje vrijeme da Šojgu izgleda kao da mu je vrlo nelagodno dok prima naredbe od Putina”, komentirao je novinar Financial Timesa.

>> Pogledajte lica ruskih generala kad im Putin naredi da pripreme nuklearno oružje

U kakvim okolnostima bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje?

Ovakav razvoj situacije pokrenuo je u medijima i na društvenim mrežama diskusije o mogućnosti da Rusija uistinu lansira nuklearno oružje. U tom kontekstu nameće se više pitanja. Prvo je u kojim okolnostima bi Rusija mogla stvarno upotrijebiti nuklearno oružje, a drugo kako funkcionira odlučivanje o njegovoj upotrebi.

Kako smo već pisali na Indexu, Rusija bi prema svojoj vojnoj doktrini formuliranoj 2010. godine mogla upotrijebiti nuklearno oružje “kao odgovor na upotrebu nuklearnog i drugih vrsta oružja za masovno uništenje protiv nje ili njenih saveznika, a također u slučaju agresije na Rusiju uz korištenje konvencionalnog oružja kada je ugroženo postojanje države”.

>> Rusija ima najviše nuklearnog oružja na svijetu. Hoće li ga koristiti?

Većina vojnih analitičara vjeruje da bi u takvom slučaju Rusija mogla slijediti strategiju “eskalacije radi deeskalacije”, inicirajući ograničeni nuklearni napad kako bi protivnike dovela za pregovarački stol. Prema istom dokumentu Rusija će također zaprijetiti nuklearnim sukobom kako bi obeshrabrila početnu eskalaciju bilo kakvog većeg konvencionalnog sukoba, što se upravo

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen