Moderna zatražila odobrenje za drugu booster dozu za sve starije od 18

AMERIČKA farmaceutska tvrtka Moderna zatražila je odobrenje američkih zdravstvenih regulatora za drugu booster dozu cjepiva protiv covida-19 za sve starije od 18, uslijed rasta broja novozaraženih u nekim dijelovima svijeta i straha od novog vala pandemije.

Nekoliko dana ranije, tvrtka Pfizer Inc i njezin njemački partner BioNTech SE podnijeli su zahtjev američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA), tražeći odobrenje za primjenu druge booster doze njihova cjepiva za osobe starije od 65.

Moderna je priopćila kako se njezin zahtjev odnosi na sve odrasle osobe starije od 18, kako bi američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti i pružatelji zdravstvene skrbi mogli sami odlučiti o primjeni dodatne booster doze njezina cjepiva, uključujući “kod osoba za koje covid-19 zbog dobi ili komorbiditeta predstavlja veći rizik”.

FDA nije odmah odgovorila

Ne komentirajući pitanje učinkovitosti četvrte doze cjepiva, Moderna je objavila da se njezin podnesak djelomično temelji na podacima nedavno objavljenim u Sjedinjenim Državama i Izraelu nakon pojave omikron varijante virusa.

FDA nije odmah odgovorila na Reutersov zahtjev za komentarom.

Američki zdravstveni dužnosnici – uključujući vrhunskog stručnjaka za zarazne bolesti Anthonyja Faucija – povećali su izglede za upotrebu četvrte doze cjepiva, osobito za stariju populaciju te kako bi se pripremili za mogućnost novog porasta broja zaraženih.

Podaci američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da učinkovitost cjepiva s vremenom slabi te da je treća doza cjepiva pomaže obnoviti, ali nisu objavili sveobuhvatne podatke temeljene na dobi ili zdravstvenom statusu.

Vijest je prvi objavio New York Times.

Znate li nešto više

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen