Moderna testira cjepivo protiv omikrona

MODERNA je priopćila da je cijepljen prvi sudionik u ispitivanju faze 2 potencijalnog cjepiva za docjepljivanje protiv varijante omikron.

Kako na omikron djeluje booster šest mjeseci nakon cijepljenja?

Objavili su i podatke o dugotrajnosti učinka docjepne doze protiv varijante omikron. Ukratko, iz Moderne kažu, neutralizacija varijante omikron šest mjeseci nakon treće doze cjepiva mRNA-1273 od 50 µg smanjila se, no i dalje je bila mjerljiva u svih sudionika.

Osim toga, Moderna je najavila objavu podataka o neutralizirajućim protutijelima protiv varijante omikron šest mjeseci nakon primjene doze za docjepljivanje u časopisu The New England Journal of Medicine.

Iako se neutralizacija varijante omikron smanjila za 6.3 puta u odnosu na vršne razine titra protutijela zabilježene 29. dana nakon docjepljivanja, i dalje je bila mjerljiva u svih sudionika. Titri neutralizirajućih protutijela protiv varijante omikron smanjivali su se brže nego titri protutijela protiv ishodišnog soja virusa (D614G), koji su se u istom vremenskom razdoblju smanjili za 2.3 puta, tvrde iz Moderne.

“Ohrabruje nas postojanost protutijela protiv varijante omikron”

“Ohrabruje nas postojanost protutijela protiv varijante omikron šest mjeseci nakon primjene trenutno odobrene docjepne doze cjepiva mRNA-1273 od 50 µg. Ipak, s obzirom na dugoročnu prijetnju koju predstavlja sposobnost varijante omikron da izbjegne djelovanje imunosnog sustava, nastavljamo razvijati naše potencijalno cjepivo za docjepljivanje specifično protiv varijante omikron i drago nam je da smo započeli ovaj dio našeg ispitivanja faze

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen