Mikroplastika pronađena i u paučini, evo što to znači

IZGLEDA da više nema mjesta na svijetu gdje ne nalazimo mikroplastiku. Ima je gdje god pogledamo, od dna oceana do najvišeg vrha na Zemlji.

A sada počinjemo shvaćati zašto. Naime, osim što se to mikroskopsko smeće nalazi i u našim tijelima, ono se očito može širiti zrakom, odnosno lebdjeti kroz atmosferu; barem dok ga nešto ne zaustavi.

Znanstvenici su u novom istraživanju koristili zanimljivu metodu praćenja ovog podmuklog fenomena onečišćenja zraka. Analizirali su nešto što je po naravi prirodno i čega ima svuda oko nas – paukove mreže.

Mreže su pune mikroplastike

“Pauka ima posvuda, uključujući i u gradovima. Njihove ljepljive mreže idealna su zamka za sve što lebdi u zraku”, rekla je geokemičarka Barbara Scholz-Böttcher sa Sveučilišta Carl von Ossietzky u Njemačkoj.

Možda nam njihove mreže nisu neki lijep prizor i često nam zadaju dodatan posao prilikom čišćenja kuće, no ispostavilo se da su sjajan organski materijal za praćenje kontaminacije česticama u urbanoj atmosferi.

Nakon što je ekologinja Rebecca Süssmuth sakupila paučine na autobusnim stanicama u gradu Oldenburgu u sjeverozapadnoj Njemačkoj, stručnjaci su ih analizirali kako bi vidjeli ima li u njima mikroplastike. I pokazalo se da ima, i to u velikoj mjeri.

Sve analizirane paukove mreže bile su kontaminirane mikroplastikom, koja je znala činiti i do 10 posto težine mreže. Oko 90 posto pronađene mikroplastike bile su varijacije PET-a (polietilen tereftalata), pri čemu je dominirao polimer C-PET.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen