Metan potvrđen na Marsu

Europska letjelica potvrdila prijašnje nalaze metana na Marsu.

Tragove metana je prvi izmjerio rover Curiosity dok se kretao površinom planeta crvene boje, a sad je postojanje istog plina potvrdio i Mars Express orbiter. Letjelica je to koja se nalazila u orbiti Marsa.

Da su na Marsu pronađeni tragovi života nije sasvim točno, jer stručnjaci tek trebaju otkriti koji su pravi izvori metana – biološki ili geološki.

“Ne znamo je li metan na Marsu produkt kemijske reakcije između stijena koje sadrže željezo i vode ili mikrobioloških aktivnosti ispod površine planeta“, pojasnio je astrofizičar Michael Mumma iz centra Goddard. “Također, možda se radi o starim zalihama metana koje se polako ispuštaju“, dodao je.

Neki znanstvenici su smatrali da metan možda nastaje u atmosferi. Naime, na stotine tona prašine redovito godišnje upada u atmosferu Crvenog planeta. Ugljik iz prašine bi mogao reagirati sa Sunčevom radijacijom i stvarati metan. No ESA-in (Europska svemirska agencija) ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) nije još uspio izmjeriti ni najmanje količine tog plina.

ExoMars Trace Gas Orbiter može izmjeriti čak i najmanje količine metana.

ESA je ipak prvog travnja ove godine objavila da je napravila detaljnu analizu svih podataka koje je prikupljala s druge svemirske letjelice, Mars Express, koja se kretala iznad područja s roverom, te da je tada otkrila prvu neovisnu potvrdu nalaza rovera Curiosity.

Rover je, anime, 15. lipnja 2013. otkrio tragove metana, a uređaj Planetary Fourier Spectrometer (PFS) koji se nalazio na Mars Expressu, očitao je tragove istog plina kad je letio iznad kratera Gale.

Mikrobi su jedan od mogućih izvora metana. Ako su ga proizveli u prošlosti, on je mogao ostati zarobljen unutar leda. Prilikom otapanja se drevni metan mogao osloboditi i pojaviti iznad površine Marsa. Također, mnogi geološki procesi bi isto tako mogli objasniti pojavu tog plina poput serpentinizacije. To je proces gdje minerali reagiraju s vodom i toplinom stvarajući metan.

“Identificirali smo tektonski rasjed koji se može protezati ispod područja koje sadrži plitki led. Moguće je da je led na Marsu zarobio podzemni metan i povremeno ga ispušta duž rasjeda koji se probio kroz led”, objasnio je geolog Giuseppe Etiope iz Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju u Rimu.

Članci iz iste kategorije: