Meso iz laboratorija bi moglo biti 25 puta štetnije za klimu od govedine

MESO proizvedeno u laboratoriju iz uzgojenih stanica moglo bi biti 25 puta gore za klimu od obične govedine. Laboratorijski uzgojeno ili “kultivirano” meso dobiva se uzgojem životinjskih matičnih stanica u bazi bogatoj hranjivim tvarima. Mnogi pretpostavljaju da bi ono moglo biti humanija i zelenija alternativa tradicionalnom mesu jer se za njegov razvoj koristi manje poljoprivrednog tla, hrane, vode i antibiotika nego pri uzgoju životinja. Dodatno, pritom se ne ubijaju druga živa bića.

No nova analiza pokazuje da bi masovna proizvodnja mesa uzgojenog u laboratoriju korištenjem sadašnjih tehnologija mogla biti znatno gora za okoliš od uzgoja govedine. Trenutačno se meso na bazi životinjskih stanica (ACBM) proizvodi samo u vrlo malim razmjerima i uz ekonomski gubitak, a novo istraživanje ukazuje na to da bi povećanje tog procesa moglo prouzrokovati između četiri i 25 puta više emisija nego globalna industrija govedine, piše New Scientist

“ACBM sektor je od investitora dobio milijarde dolara na temelju tvrdnje da će ovaj proizvod biti ekološki prihvatljiviji od govedine”, navode znanstvenici u istraživanju koje još nije prošlo recenziju neovisnih stručnjaka. Iako je istina da mesu uzgojenom u laboratoriju nisu potrebni tlo, voda i antibiotici kao kod goveda, stručnjaci navode da su do sada rađene krive analize emisija ugljika. 

“U procjenama utjecaja na klimu se spominju tehnologije koje se ne koriste” 

Problem je, tvrde, u tome što su mnoga od tih izvješća modelirala utjecaj ACBM-a na klimu koristeći tehnologije koje ili ne postoje ili vjerojatno neće funkcionirati. Na primjer, jedna često citirana studija procijenila je emisije ugljika u proizvodnji ACBM-a ako se kao sirovinu za stanice koristi hidrolizat cijanobakterija.

Međutim, autori najnovije studije objašnjavaju da “ovo nije tehnologija ili sirovina koja se trenutno koristi za proliferaciju životinjskih stanica, niti je trenutno blizu izvedivosti.” 

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen