Matične stanice transformirane su u zdrave stanice koje proizvode inzulin

Dijabetes se metaforički može opisati kao slučaj nekoga tko umire od gladi pred stolom prepunim raznovrsne hrane, ali prekrivenim neprobojnim staklom. Tako blizu, a tako daleko.

Već dugi niz godina stručnjaci pokušavaju napraviti transformaciju matičnih stanica u stanice koje proizvode inzulin. Čini se kako je to konačno uspjelo znanstvenicima s uglednog UC San Francisco.

“Načinili smo veliki korak naprijed u proučavanju transplantacije stanica”, tvrde kalifornijski znanstvenici.

Tim koji je predvodila dr. Gopika Nair uspio je, naime, od matičnih stanica stvoriti zdrave beta stanice koje proizvode inzulin. To bi moglo omogućiti novi način liječenja pacijentima s dijabetesom tipa I.

Dobivene beta stanice, zdrave i funkcionalne, transplantirane su miševima i za koji dan su počele stvarati inzulin kao odgovor na glukozu u krvi. Ova nova saznanja objavljena su u časopisu Nature Cell Biology. Dr. Nair tvrdi kako dostupni tretmani, kao injekcije inzulina, samo liječe simptome bolesti.

“Naš rad otvara nekoliko uzbudljivih puteva koji bi mogli predstavljati konačni pristup liječenju dijabetesa tipa I.“

Primjena na ljudima

Autori istraživanja nisu sigurni kad će novi pristup biti spreman za testiranje u kliničkim ispitivanjima na ljudima. Ipak, dali su osnovne ideje za najmanje dva pristupa kojima bi se takve matične stanice dozrele u beta-stanice mogle ispitivati na ljudima.

Prvi pristup se odnosi na to da se novostvorene beta-stanice inkapsuliraju u nekoj vrsti gela prožetog malenim kanalićima (mikroporama), dovoljno uskim da spriječe ulazak imunoloških stanica, ali dovoljno širokim da ispuštaju inzulin.

Druga ideja je upotreba nekih od dostupnih alata za uređivanje gena kako bi se geni beta-stanica izmijenili na način koji bi im omogućio da se ‘skrivaju’ od imunološkog sustava nakon implantacije.

Ako se pokaže da je pristup učinkovit i siguran za osobe s dijabetesom, proizvodnja bi se mogla povećati do industrijskih razmjera.

Sada znanstvenici iz Hebrok laboratorija tvrde da je veliki korak naprijed, na kojeg se dugo čekalo, konačno napravljen i kako mogućnosti liječenja postaju beskonačne.

 

 

 

 

 

Članci iz iste kategorije: