Mala djeca imaju blaže simptome od omikrona nego od delte

KOD VRLO male djece omikron varijanta koronavirusa uzrokuje manje tešku bolest u odnosu na delta varijantu, prema novoj američkoj studiji.

Znanstvenici su pregledali podatke o gotovo 80.000 američke djece mlađe od 5 godina koja su prvi put zaražena koronavirusom, uključujući 7201 dijete zaraženo krajem prosinca ili početkom siječnja, kada je omikron uzrokovao više od 90 posto slučajeva.

Nakon što su uzeli u obzir druge čimbenike rizika, uključujući zdravstvena stanja i društveno-ekonomske faktore, znanstvenici su otkrili da su djeca zaražena tijekom vala uzorkovanog omikronom imala 29 posto manji rizik od posjeta hitnoj službi, 67 posto manji rizik od hospitalizacije, 68 posto manji rizik od potrebe za intenzivnom njegom i 71 posto manji rizik od potrebe za strojevima za disanje u usporedbi s djecom zaraženom deltom.

Međutim, “zbog povećane prenosivosti omikrona ukupan broj posjeta hitnim odjelima, hospitalizacija, prijema na intenzivnu njegu i korištenja mehaničkog respiratora kod djece i dalje može biti veći” s omikronom nego s deltom, prema izvješću objavljenom na medRxivu prije znanstvene recenzije.

Znanstvenici su također primijetili da su stope infekcije bile nerazmjerno veće kod crne i latinoameričke djece i za omikron i za deltu za ovu dobnu skupinu, a jaz se povećao za infekcije omikronom, rekao je voditelj studije Rong Xu s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Case Western Reserve.

Još neobjavljeni podaci pokazuju da su “djeca mlađa od 5 godina imala najveću stopu infekcije omikronom” u usporedbi sa starijom djecom i odraslima u

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen