LOŠE VIJESTI: Prvo cjepivo koje se daje u samo jednoj dozi učinkovito tek 66 posto, a veliki problem radi i južnoafrički soj

Unatoč tome, SAD će vjerojatno odobriti cjepivo koje je testirano na gotovo  44,000 dobrovoljaca koji su primili ili placebo ili pravu dozu. No u svemu ima i jedna dobra vijest

Cjepivo koje se daje u samo jednoj dozi kojeg je razvio div zdravstvene industrije  Johnson & Johnson. potpomognut sredstvima američke vlade učinkovit je u 66 posto slučajeva, stoji u priopćenju korporacije.  Stupanj zaštite je daleko manji i od Pfizerovog i od Moderninog cjepica.  Unatoč tome, SAD će vjerojatno odobriti cjepivo koje je testirano na gotovo  44,000 dobrovoljaca koji su primili ili placebo ili pravu dozu.

Dodatno zabrinjava što je  J&J’s  cjepivo bilo manje učinkovito u JAR-u, pokazujući kako je tamošnji soj previše mutirao kao bi ovo cjepivo pružilo zadovoljavajuću zaštitu, prenosi Bussines Insider.

Ukupno, istraživanje je pokazalo kako je cjepivo 72% učinkovito u SAD-u,  66% učinkovito u latinskoj Americi i 57 posto u JAR-u. Koorporacija je objavila kako je 95 posto slučajeva u Južnoafričkoj republici dolazilo od  soja B.1.351.

Takvi rezultati nagovještavaju zabrinjavajuću mogućnost da bi B.1.351 i ostali mutirani sojevi mogli biti otporniji na cjepivo što bi drastično kompliciralo globalno procjepljivanje.

Ipak, prilično dobro sprečava teže oblike bolesti

No u svemu ima i jedna dobra vijest. Čak i kad se uzmu u obzir novi sojevi, cjepivo je 85 posto učinkovito u sprečavanju teških oblika bolesti.  “Potencijal da se značajno smanji stopa teškog oblika bolesti samo jednom dozom je ključna sastavnica za globalni odgovor na panedimiju“, istaknuo jeDr. Paul Stoffels,  voditelj znanstvenog odjela J&J’s.

Korporacija će u veljači zatražiti odobrenje američke agencije kako bi se cjepivo počelo koristiti. Usprkos slabijoj učinkovitosti, ovo cjepivo je puno jednostavnije za distribuciju.  Osim što se daje u jednoj dozi, može se čuvati u na temperaturama običnog hladnjaka.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen