Lijek AstraZenece za prevenciju covida dobio odobrenje za stavljanje u promet u EU

LIJEK Evusheld (tiksagevimab i cilgavimab), kombinacija dugodjelujućih antitijela tvrtke AstraZeneca, dobio je odobrenje za stavljanje u promet u Europskoj uniji za prevenciju covida-19 u širokoj populaciji odraslih i adolescenata u dobi od 12 godina i starijih (tjelesne mase veće od 40 kg).

Odobrenje Europske komisije temeljilo se na rezultatima ispitivanja iz programa kliničkog razvoja Evusheld, uključujući podatke iz ispitivanja prevencije prije izlaganja PROVENT Phase III koje je pokazalo smanjenje rizika od razvoja simptomatskog covida-19 za 77 posto u usporedbi s placebom u primarnoj analizi i smanjenje od 83 posto pri šestomjesečnoj srednjoj analizi, sa zaštitom od virusa u trajanju od najmanje šest mjeseci. 1-3 Evusheld je općenito dobro podnošena u ispitivanju.

Prethodno lijek odobren za hitnu uporabu

Prethodno je Evusheld odobren za hitnu uporabu za prevenciju covida-19 prije izlaganja u SAD-u, a Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode u Velikoj Britaniji (MHRA) prije izlaganja dala mu je uvjetno odobrenje za stavljanje u promet za prevenciju covida-19. U zemljama diljem Europe uspostavljeni su sporazumi kojima se omogućuje dostupnost Evushelda.

Preporučena doza Evushelda u Europi je 150 mg tiksagevimaba i 150 mg cilgavimaba, koji se primjenjuje kao dvije odvojene uzastopne intramuskularne (IM) injekcije.

Postoji sve veći broj dokaza iz više neovisnih studija in vitro i in vivo (životinjski model) koje podupiru potencijal Evushelda u zaštiti od podvarijanti BA.1, BA.1.1 i BA.2.

Evusheld smanjio virusno

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen