Liječnici novom metodom u potpunosti izliječili ženu od HIV-a

LIJEČNICI su novim tretmanom uspjeli izliječiti ženu od HIV-a. Radi se o trećoj osobi na svijetu koja je do sada izliječena od te bolesti.

Stručnjaci su koristili novu metodu transplantacije krvi iz pupkovine, čime se otvara put izlječenju ljudi različitog rasnog podrijetla. Naime, krv iz pupčane vrpce je mnogo dostupnija od matičnih stanica koje se obično koriste pri transplantaciji koštane srži te ne mora na toliko razina odgovarati primatelju.

Većina darivatelja matičnih stanica su bijelci te se mnogi oboljeli od HIV-a koji su druge rase nisu podudarali s donorima, piše The New York Times.

Krv iz pupkovine

Žena u pitanju, koja je također bolovala od leukemije, primila je krv iz pupkovine za liječenje raka. Imala je djelomično podudarnog darivatelja, umjesto tipične prakse pronalaženja darivatelja koštane srži slične rase i etničke pripadnosti. Također je primila krv od bliskog rođaka kako bi njeno tijelo dobilo privremenu imunološku obranu za vrijeme transplantacije.

Znanstvenici smatraju da infekcija HIV-om drugačije napreduje kod žena nego kod muškaraca. Mada žene čine više od polovice slučajeva HIV-a u svijetu, one čine samo 11 posto sudionika u ispitivanjima postupaka liječenja.

Antiretrovirusni lijekovi mogu kontrolirati HIV, ali ne dovode do potpunog izlječenja. Danas na svijetu od te bolesti boluje gotovo 38 milijuna ljudi, a lijekove prima oko 73 posto njih. Transplantacija koštane srži nije realna opcija za većinu pacijenata. Takve su transplantacije vrlo invazivne i rizične pa se u pravilu nude samo oboljelima od raka koji su iscrpili sve druge mogućnosti.