Legendarno Joshuino drvo polako nestaje s lica zemlje

Jošuino drvo, čuvena vrsta juke sa suhog dijela američkog jugozapada, mogla bi zbog klimatskih promjena nestati do kraja ovog stoljeća.

Stručnjaci s Kalifornijskog sveučilišta (UC) koristili su podatke Međuvladina panela o klimatskim promjenama kako bi procijenili utjecaj globalnog zatopljenja na Jošuino drvo u Nacionalnom parku Joshua Tree.

Park, koji se prostire kroz pustinje Colorado i Mojave, dom je najvećem broju primjeraka te vrste, koje zapravo nije drvo nego biljka iz obitelji agava (a ponekad može izgledati drvoliko).

Po optimističnom scenariju rasprostranjenost ove vrste juke smanjila bi se za 80% do kraja stoljeća.No ako ljudi ne promijene ništa, sve ukazuje na potpuni nestanak vrste koja potječe iz pleistocena.

Glavna autorica studije Lynn Sweet rekla je medijima kako bi po njihovom pesimističnom scenariju temperature u parku mogle porasti u prosjeku za 2,8 do 5 stupnjeva Celzijevih, a oborine bi se smanjile za 7,5 do 18 centimetara.

Jošuinom drvu takvo su ime navodno dali mormoni koji su prelazili pustinju Mojave u 19. stoljeću jer ih je podsjećalo na biblijski lik Jošue koji u molitvi podiže ruke k nebu.

 

Članci iz iste kategorije: