Kvazari se povezuju kroz milijarde svjetlosnih godina


Misteriozna povezanost osi vrtnje kvazara (bijelo) i struktura ogromnih razmjera (plavo) u kojim se nalaze. (Image credits: ESO/M. Kornmess)

Misteriozna povezanost osi vrtnje kvazara (bijelo) i struktura ogromnih razmjera (plavo) u kojim se nalaze. (Image credits: ESO/M. Kornmess)

Kvazari udaljeni milijarde svjetlosnih godina ipak su povezani na neobičan način. Astronomi su promatrali skoro 100 kvazara te otkrili da središnje crne rupe ovih ultrasvjetlih, jako udaljenih središta galaksija imaju rotacione osi koje su međusobno povezane. Te povezanosti dosad su najveće poznate povezanosti u svemiru.

Kvazari su jedni od najsjajnijih poznatih objekata, a u središtu tih supersjajnih jezgara galaksija vrlo su aktivne supermasivne crne rupe. Crna rupa okružena je vrtložnim diskom ekstremno vruće materije, koja se izbacuje u dugim mlazovima diljem osi vrtnje kvazara.

Vođa tima znanstvenika, Damien Hutsemékers sa Sveučilišta Liège u Belgiji, u ovom istraživanju u Čileu koristio je veliki teleskop Južnog europskog opservatorija i proučio 93 kvazara koji formiraju ogromne grupacije. Vidimo ih u vremenu kad je svemir imao otpriliku trećinu današnje starosti. „Prva neobična stvar koju smo primjetili bila je ta da su neke osi vrtnje kvazara međusobno povezane – usprkos činjenici da su kvazari zapravo udaljeni milijardama svjetlosnih godina”, izjavio je Hutsemékers.

Potom je tim htio saznati jesu li osi vrtnje povezane ne samo međusobno, već sa samom strukturom svemira velikih razmjera. Pri proučavanju rasporeda galaksija na prostoru od milijardu svjetlosnih godina, astronomi su otkrili da galaksije nisu ravnomjerno raspoređene – one tvore mrežu vlakana i nakupina u šupljinama između ogromnih galaksija. Takva preraspodjela materijala poznata je kao struktura ogromnih razmjera.

Tim nije mogao direktno vidjeti osi vrtnje ili mlazove kvazara. Umjesto toga, izmjerili su polarizaciju svijetla svakog kvazara te otkrili značajno polariziran signal kod 19. kvazara. Smjer tih polarizacija omogućava

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen