‘Kontrolom rađanja’ komarica znanstvenici žele spriječiti epidemije malarije i drugih bolesti

Američki naučnici objavili su da bi “kontrolom rađanja komaraca” za pet godina mogli razviti sredstvo kojim će spriječiti širenje malarije i drugih bolesti prenosivih ubodom komaraca, koje na godinu usmrte stotine tisuća ljudi.

Naučnici s američkog sveučilišta Arizona objavili su da su otkrili protein jedinstven za komarice, a ključan je za izlijeganje ličinki.

Kada su blokirali taj protein, ženke su polagale jajašca oštećene ljuske zbog čega su embriji u njima ugibali.

Uspjeli su razviti sredstvo koje pogađa upravo taj protein. Time žele smanjiti populacije komaraca, a pritom ne naštetiti kolonijama korisnih insekata poput pčela.

Roger Miesfeld, voditelj sveučilišnog odsjeka za kemiju i biokemiju na University of Arizona, objasnio je da bi razvoj takvog lijeka u borbi protiv komaraca bio ekološki sigurniji od drugih metoda.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) svrstava komarce među najsmrtonosnije životinje i upozorava da borba proti malarije stagnira. Malarijom se u 2016., zarazilo oko 216 milijuna ljudi, od kojih 445.000 sa smrtnim ishodom, uglavnom novorođenčadi i male djece u subsaharskoj Africi.

Komarac prenosi i druge bolesti kao što su zika, chikungunya, žuta groznica, virus Zapadnog Nila i denge groznica.

Sadašnje metode borbe protiv komaraca koriste se već tako dugo da su komarci na njih razvili otpornost, kaže Miesfeld.

Njegova ekipa iznenadila se otkrićem da ženke tretirane sredstvom protiv njihova specifičnog proteina nisu uspjele polagati zdrava jajašca ni u drugim ciklusima, a u komarica riječ je o životu od dva do tri tjedna.

“Kada jednom ‘srušimo’ taj protein, komarica više ne može polagati zdrava jajašca čak i ako se višekratno nahrani krvlju… ukratko riječ je o trajnoj kontroli rađanja”, objasnio je Miesfeld.

Nada se da će otkriće voditi razvoju nove generacije insekticida za pet godina. To bi se sredstvo moglo nanijeti na mrežu protiv komaraca oko kreveta te bi ga komarica upijala putem svojih nožica i tijela.

Otkriće je objavljeno u utorak u znanstvenom časopisu PLoS Biology, a Miesfeld smatra da bi ono moglo znatno smanjiti populacije komaraca u područjima epidemija. Ističe pritom da znanstvenici ne žele iskorijeniti komarca, koji je oprašivač. “Komarci su dio ekosustava. Nisam za to da ih se iskorijeni”, kazao je.(HINA)

Članci iz iste kategorije: