Koliko je za svijet opasno ako Rusi pogode neku ukrajinsku nuklearku?

UKRAJINSKI čelnik Volodimir Zelenskij u dva je navrata optužio Rusiju za nuklearni terorizam – prvi put prošli tjedan, kada su ruske snage osvojile Černobil, a drugi u četvrtak, nakon što je tijekom ruskog osvajanja najveće nuklearke u Europi, NE Zaporižja, buknuo požar u administrativnoj zgradi.

Zelenskij je u četvrtak istaknuo da nikada ni jedan narod nije granatirao nuklearne elektrane. “Prvi put u povijesti čovječanstva teroristička država provodi nuklearni terorizam”, rekao je ukrajinski predsjednik.

“Ako dođe do eksplozije, to će biti kraj svih nas, kraj Europe, evakuacija Europe. Samo hitna akcija Europe može zaustaviti ruske trupe i spriječiti smrt Europe u katastrofi nuklearne elektrane”, dodao je.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba objavio je na Twitteru upozorenje da bi eksplozija NE Zaporižja, ako do nje dođe, mogla biti “10 puta veća od Černobila”.

Brojne zemlje i organizacije, a osobito Greenpeace, dramatično su reagirale na ruske napade na ukrajinska nuklearna postrojenja, upozorivši da Rusija njima ugrožava sigurnost u Europi i u cijelom svijetu. 

Ruska vojska u međuvremenu je zauzela nuklearku, a čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi objavio je da reaktori u nuklearnoj elektrani Zaporižja nisu pretrpjeli štetu te da nema povećanog zračenja. Dodao je da ukrajinsko osoblje i dalje radi u nuklearnim pogonima.

Stručnjaci tvrde da je opasnost eksplozije nuklearke minimalna

Razumljivo je da ukrajinski čelnici žele da političari i javnost u Europi i svijetu shvate kakvu ugrozu ruska invazija predstavlja za sve.

Također je razumljivo da Greenpeace predstavlja najstrašniji scenarij u kojem dolazi do eksplozije svih reaktora u NE Zaporižja. To mu je u opisu posla.

No koliko je realno moguće ono što predviđaju takvi najstrašniji scenariji?

Stručnjaci za nuklearnu sigurnost u svijetu i Hrvatskoj uglavnom smatraju da je eksplozija nuklearke vrlo malo vjerojatna.

Mark Wenman s Imperial Collegea u Londonu rekao je u izjavi britanskom znanstvenom medijskom centru da vjeruje da je nuklearka dobro zaštićena,

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen