Koliko je propuh zaista opasan

MNOGI među nama navikli su češće provjetravati svoje domove tijekom i nakon pandemije, no uvriježeno je mišljenje da su neke osobe osjetljivije na propuh od drugih i vjeruju da se zbog prevelike cirkulacije zraka mogu prehladiti. A što na to kaže znanost?

Jesu li utemeljena upozorenja poput ovoga: “Zatvori prozor! Propuh je i svi ćemo se prehladiti!” Liječnici kažu da se ne razbolijevamo zbog propuha, već zbog virusa.

No dodaju da izloženost propuhu utječe na naš organizam tako što se na našoj koži i ispod nje odvijaju procesi koji mogu rezultirati curenjem nosa ili ukočenim vratom. 

Propuh je povezan s tzv. indeksom hlađenja, odnosno subjektivnim osjetom vjetrovita vremena na koži. Što je veća brzina vjetra, to je osjet temperature niži, odnosno pothlađivanje je brže. 

“Kada je temperatura minus 5 Celzija, a vi ste negdje vani i ne puše vjetar, vaše tijelo zagrijava tanak sloj zraka blizu kože”, pojasnio je njemački otorinolaringolog Thomas Deitmer, glavni tajnik njemačke udruge za otorinolaringologiju, kirurgiju glave i vrata.

Poput mokrog odijela u hladnoj vodi

Taj tanki sloj zraka izolira vas od hladnoće. No hladan vjetar koji puše po vašem tijelu rastjeruje tu toplinu. Što jače puše, tijelo brže gubi toplinu i počinjete osjećati hladnoću. Taj se učinak pojačava ako vam je koža mokra, primjerice od znoja, jer zrak koji struji utječe na brže isparavanje vlage te tako brže ‘odnosi’ toplinu iz tijela nego zrak koji miruje.

Kada se površina vašeg tijela ohladi na hladnome zraku, koji osjećamo kao propuh, krvne žile se sužavaju, smanjujući protok krvi da bi se smanjio gubitak topline iz tople krvi. To može utjecati i na sluznicu nosa i grla. Propuh djeluje tako da ih isušuje, oslabljujući njihovu imunosnu obranu te vas čini osjetljivijima na viruse prehlade, pojasnio je dr. Deitmer.

Ali ako ste zdravi, nećete se razboljeti samo zato što ste bili izloženi propuhu.  +Dr Michael Deeg, član njemačke udruge otorinolaringologa (BVHNO), spominje još jednu moguću posljedicu propuha: ukočenost vrata, osobito po toplom vremenu.

<div class="js-slot-container

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen