Koji sve lijekovi postoje za koronu u svijetu i kod nas i koliko su učinkoviti?

NAKON dvije godine pandemije, osim cjepiva, imamo i cijeli niz novih lijekova protiv covida-19. Oni nisu svi jednako učinkoviti, no još veći problem je to što su neki teško dostupni.

Istražili smo koji su to sve lijekovi i koji se od njih mogu dobiti u Hrvatskoj.

Lijekovi za nehospitalizirane pacijente

Monoklonska protutijela

Za novodijagnosticirane pacijente s visokim rizikom od teškog covida-19 do pojave omikrona preporučena terapija bila su monoklonska protutijela. To su laboratorijski proizvedeni proteini koji se vežu na SARS-CoV-2 i sprječavaju njegov ulazak u stanice. Ako se primjenjuju unutar 10 dana od dijagnoze, bilo intravenozno ili kao niz injekcija pod kožu, monoklonska protutijela mogu smanjiti hospitalizacije i smrtne slučajeve za više od 80 posto.

Ove lijekove proizvodi više kompanija, međutim, protiv omikrona djeluje samo sotrovimab koji proizvode GlaxoSmithKline i Vir Biotechnology. Taj tretman može se primijeniti samo intravenozno, što predstavlja logistički problem jer se mora uzimati u bolnici, u kojoj bolesnik mora ostati najmanje jedan sat.

Antivirusne pilule

Prošli mjeseca američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je po hitnoj proceduri dva antivirusna lijeka koji se mogu uzimati kod kuće kao tablete: Pfizerov Paxlovid te Merckov i Ridgeback-Biotherapeuticsov molnupiravir. U studijama na visokorizičnim odraslim osobama koje su započele ove tretmane u prvih pet dana od pojave simptoma covida-19 Paxlovid je smanjio rizik od hospitalizacije ili smrti za 89 posto, a molnupiravir za 30 posto, u usporedbi s placebo pilulama.

Jedan problem s Paxlovidom je taj što ljekarnici moraju pregledati sve druge lijekove koje uzima pacijent prije nego što napišu recept za njega jer djeluje na mnoge stvari.

Najveći problem je dostupnost

Jedan od najvećih problema u pandemiji je nedovoljna dostupnost lijekova, osobito onih koji se mogu nabaviti u ljekarnama. Primjerice, sotromivab je u SAD-u bio dostupan u ljekarnama, međutim, kako je to jedini lijek na bazi monoklonskih protutijela koji djeluje protiv omikrona, američki zdravstveni sustav bio

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen