Koje su zdravstvene dobrobiti ljubljenja?

Osim što ljubljenje bolje povezuje partnere, ono ima i drugih zdravstvenih koristi pa ljubljenjem možete poboljšati imunitet, sagorjeti kalorije i čak se riješiti stresa.

Ljubljenje, naime, može poboljšati imunitet za obranu od citomegalovirusa koji može uzrokovati sljepoću kod djece i druge defekte pri rođenju. Kaže jedno istraživanje.

Ljubljenjem možete sagorjeti i 2-6 kalorija u minuti. Nije baš poput trčanja na traci, ali ako se ljubite sat vremena potrošit ćete kalorija dovoljno da sagorite pola čaše vina ili pola šake M&M bombona.

Osim toga, ljubljenje je dobro za oralno zdravlje. Dijele se tako dobri mikrobi pa ako oralni mikrobiom nije raznolik i zdrav, razmjena s partnerom koji ima zdrave mikrobiome može biti od pomoći.

Kad se ljubite koristite čak 30 mišića pa ako to radite često ljubljenjem možete utegnuti mišiće lica. Ljubljenje je odlično i za opuštanje budući da povećava nivo oksitocina i endorfina, ali i dopamina pomoću kojeg se razvija osjećaj privrženosti prema partneru.

Dio s rješavanjem stresa se odnosi na smanjeni nivo hormona kortizola koji se još naziva i hormon stresa. Ljubljenje s partnerom može povećati i nivo serotonina koji vodi do osjećaja smirenosti i zadovoljstva.

Ne treba zaboraviti ni blagotvorni učinak za krvni tlak.

Ova radnja umanjuje i alergijske reakcije. Barem što se tiče kožnih i proljetnih alergija.

Članci iz iste kategorije: