Kineski rover otkrio značajne razlike između nama bliže i dalje strane Mjeseca

KINESKI lunarni rover Yutu-2, koji se nalazi na nama udaljenijoj strani Mjeseca, otkrio je značajne razlike između njegovih dviju strana – one koja je uvijek okrenuta prema nama i one koju nikada ne vidimo sa Zemlje. Naime, na udaljenijoj strani pronašao je “ljepljivije” tlo i obilje malih stijena i udarnih kratera.

Unatoč nekoliko istraživačkih misija na Mjesec, s posadom i bez posade, nama neokrenuta strana Mjeseca ostala je dosta neistražena zbog mogućih poteškoća u komunikaciji sa Zemljom. No 2019. kineska misija Chang’e 4 uspjela je na tu stranu spustiti rover Yutu-2, koji ima zadatak istražiti kako izgleda ovo tajnovito područje.

Drugačije tlo

Planetarni robotičar Liang Ding s fakulteta Harbin Institute of Technology u Kini i njegovi kolege analizirali su način kretanja rovera i njegova zapažanja pomoću radara i spektrometrije te na temelju toga izveli neke zaključke o sastavu i karakteristikama tla.

Ustanovili su da je rover lakše “klizio” po toj strani našeg prirodnog satelita nego što se očekivalo za nama bližu stranu, što ukazuje na to da je nama udaljenije lice Mjeseca zapravo relativno ravno. Također se činilo da se tlo lako lijepi za šest kotača rovera, što znači da je vjerojatno ljepljivije od druge strane.

Osim što je korisno za projektiranje budućih lunarnih rovera, razumijevanje sastava tla i distribucije stijena može nam puno reći o povijesti same Mjesečeve površine, piše New Scientist.

“Pronalaženje većeg udjela malih stijena vjerojatno je povezano sa starošću površine. Stijene se troše. Ako čekate dovoljno dugo, stijena će se smanjiti na čestice veličine nekoliko milimetara”, rekao je planetarni znanstvenik Lionel Wilson sa Sveučilišta Lancaster u Velikoj Britaniji.