KINESKA RAKETA OD 21 TONU PAST ĆE U SUBOTU NA ZEMLJU: ‘Moguće je da se sruši u naseljeno područje’; Evo gdje je možete pratiti

‘Dugi marš 5B’ najveća je kineska raketa, koja trenutno služi za prijevoz dijelova buduće kineske svemirske postaje, svojevrsnog pandana Međunarodnoj svemirskoj postaji

Kineska raketa “Dugi marš 5B”, nad kojom su izgubili kontrolu, u subotu 8. svibnja trebala bi pasti na Zemlju. Američke vlasti upozoravaju da bi se mogla srušiti u neko naseljeno područje. Iako se njen ulazak u Zemljinu atmosferu predviđa u subotu, ono što zasad ne može previdjeti je mjesto gdje će pasti.

Dnevni izvještaji o njezinoj lokaciji objavljuju se na stranici Space Track (potrebna registracija), a i američka vlada obećala je objavljivati nove informacije kada one budu dostupne. I stranice koje se bave praćenjem satelita prate letjelicu dugu 30 metara i tešku 21 tonu koja se kreće brzinom većom od 6,5 kilometara po sekundi.

Kinezi su raketu lansirali prošloga četvrtka, a izgubili su kontrolu tijekom njenog povratka na Zemlju.

KOLIKE SU ŠANSE DA VAS RAKETA POGODI U GLAVU? Sudeći prema informacijama iz Kine – velike. Izgubili su kontrolu nad letjelicom!

Astronom Jonathan McDowell procijenio je u svojoj izjavi za SpaceNews da bi se raketa idućih dana mogla srušiti na području koje se proteže sjeverno od New Yorka, preko Madrida i Pekinga, pa sve do južnog dijela Čilea i Wellingtona na Novom Zelandu. Iako će većina rakete izgorjeti pri ulasku u atmosferu, njeni dijelovi još uvijek predstavljaju opasnost, piše Daily Mail.

Prošla raketa im se srušila u Atlantik

“Dugi marš 5B” najveća je kineska raketa, koja trenutno služi za prijevoz dijelova buduće kineske svemirske postaje, svojevrsnog pandana Međunarodnoj svemirskoj postaji. U četvrtak je iz svemirskog centra Wenchang na tropskom otoku Hainanu ponijela besposadni modul nazvan “Nebeski sklad”, koji je jedan od tri glavna dijela buduće postaje.

No, za dovršetak cijelog projekta, bit će potrebno još desetak misija, a Kinezi su već imali problema s kontroliranim slijetanjem “Dugog marša 5B”. Naime, raketa se prije godinu dana

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen