Kina razvila AI koji sam dizajnira hipersonično oružje

KINESKI stručnjaci objavili su članak prema kojem je Kina postigla značajan napredak u izgradnji sustava AI (umjetne inteligencije) koji može samostalno, bez asistencije ljudi, dizajnirati nova hipersonična oružja.

Kina pretekla SAD

Bivši admiral američke mornarice Bill Moran kaže da je Kina ovim pomakom pretekla SAD, koji je inače predvodnik u korištenju umjetne inteligencije u vojne svrhe. Umjetna inteligencija ima prednost u odnosu na ljude da može puno uspješnije i brže obrađivati gomile podataka koji se prikupljaju u razvoju nadzvučnih letjelica.

“Za sve nas koji smo radili s velikim Excel tablicama za računanje bilo je frustrirajuće odlučivati koje programe unaprijediti, a koje ne”, rekao je admiral u mirovini Moran na webinaru Mornaričke lige o umjetnoj inteligenciji u studenom 2021.

Istraživački tim, na čelu s profesorom Le Jialingom iz Kineskog centra za istraživanje i razvoj aerodinamike u Mianyangu, objavio je svoje nalaze 16. ožujka u Journal of Propulsion Technology, recenziranoj publikaciji koju vodi kineska zrakoplovna obrambena industrija.

Prema autorima studije, stroj koji su razvili uspijeva identificirati veliku većinu udarnih valova koji se javljaju u testiranjima letjelica u zračnim tunelima iako ga ljudi nisu instruirali o tome što točno treba tražiti.

Bez ljudske intervencije AI je izgradio vlastitu bazu podataka važnih za razvoj novih motora za hipersonične projektile ili avione koji bi do najvećih udaljenosti na Zemlji mogli putovati u par sati. To je posao koji obično zahtijeva velik angažman stručnjaka.

“Ljudski mozak ne može pratiti razvoj hipersonične tehnologije”

Kako istraživanja hipersoničnih letjelica u Kini napreduju prema brzinama od 8 Macha (osam puta veća od brzine zvuka), pa i većima, obim eksperimentalnih podataka koji se moraju prikupiti, obraditi i analizirati značajno se povećava.

Glavni autor rada Le, dugogodišnji savjetnik kineske vojske za tehnologiju hipersoničnog oružja, i njegovi suradnici u studiji ističu da ljudski mozak danas više ne može pratiti brzi tempo razvoja hipersonične

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen