Kibernetičko zlostavljanje II: odbacivanja i zahtjevi za produbljivanjima istraživanja


Istraživanje kibernetičkog zlostavljanja voditelja projekata Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ), koje je provedeno početkom prosinca, službene institucije odbacuju kao nevažeće ili pak šute o njemu, dok iz znanstvenih krugova traže njegovo proširivanje i produbljivanje.

Kroničnu i široko rasprostranjenu pojavu kibernetičkog zlostavljanja afirmiranih znanstvenika voditelja projekata koje financira Hrvatska zaklada za znanost, utvrdilo je istraživanje provedeno na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Kibernetičko zlostavljanje prepoznaje se, uz ino, po osjećaju bespomoćnosti voditelja projekta pred djelovanjem bezlične birokracije i bilo je u fokusu istraživanja, objašnjava se na mrežnoj stranici Laboratorija za istraživanje nasilja (Violence Research Lab), koji djeluje pri Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Laboratorij je od 2. do 6. prosinca proveo online anketiranje na koje je odgovorilo 89 sudionika, odnosno 12 posto od 734 upitanih osoba koje su vodile znanstvene projekte od 2013. do 2019. godine.

Anketa se sastojala od 27 pitanja koja su obuhvaćala ocjenu suradnje sa Zakladom i osjećaje vezane uz tu suradnju. Također, istraživala je izvore podrške u slučaju poteškoća u suradnji, procjenu komunikacije tijela Zaklade s voditeljima te stavove vezane uz nadzor i evaluaciju rada Zaklade. Sudionici su pripadali svim područjima znanosti, među kojima je bilo 75 posto afirmiranih znanstvenika, a pokazalo se da pripadnost skupinama nema statistički značajnog efekta na razinu zadovoljstva suradnjom sa Zakladom.

Poniženi hrpom budalaština

Dodatna saznanja o ovom obliku kibernetičkog zlostavljanja do kojih smo došli temeljem velikog broja povratnih javljanja voditelja s detaljnim opisima konkretnih primjera nisu predmet analize podataka, već će se po potrebi i u anonimiziranom obliku koristiti za interpretaciju podataka, kaže se u izvješću koje je Laboratorij objavio na svojoj stranici.

U sklopu ankete jedan od voditelja je izjavio da se „osjećaj bespomoćnosti održavao tijekom cijeloga trajanja projekta“, a drugi da je „popis (primjedbi) prilično dug“,

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen