Kakve će biti posljedice ako Putin pokrene nuklearni rat?

VEĆINA svjetskih stručnjaka za nuklearne sukobe smatra da je eskalacija konvencionalnog rata u Ukrajini u nuklearni, unatoč zastrašujućim prijetnjama ruskog predsjednika Vladimira Putina, malo vjerojatna, osobito izvan granica te zemlje.

Putin vjerojatno želi samo zastrašiti  

Hans Kristensen, direktor projekta nuklearnih informacija u Federaciji američkih znanstvenika, napisao je u e-mailu za DW da Putin “to vjerojatno čini kako bi uplašio Zapad da bi od njega iznudio ustupke.”

Marc Finaud, voditelj odjela za širenje oružja u Ženevskom centru za sigurnosnu politiku, smatra da bi taj potez također mogao biti motiviran nedostatkom uspjeha u dosadašnjem ratu.

“Vojna situacija u Ukrajini nije tako jasna kako je Putin zamišljao da će biti”, rekao je Finaud za isti njemački medij.

“To bi mogao biti razlog zašto je ruski predsjednik osjetio potrebu da ukaže na snagu nuklearnog oružja svoje zemlje… Kada bi stvarno planirao nuklearni napad, vjerojatno bismo vidjeli raspoređivanje mobilnih projektila na kopnu i naređenje svim podmornicama da se otisnu u more. Također bismo vidjeli naoružavanje bombardera i aktiviranje nuklearnih nestrateških snaga…

Lansiranje je vrlo malo vjerojatno osim ako Rusija i NATO nisu u izravnoj vojnoj konfrontaciji u kojoj Rusija gubi”, tumači Finaud koji smatra da ni nuklearni napad na Ukrajinu, zemlju koja nije dio NATO saveza i sama nema nuklearno oružje, nije jako vjerojatan.

“To uopće ne bi imalo smisla. Ako je cilj zauzeti Ukrajinu, Rusija ne želi zauzeti hrpu radioaktivnih krhotina”, objasnio je Finaud.

Razvoj situacije u Ukrajini govori da bi Putin htio što prije dovršiti svoju okupaciju konvencionalnim oružjem u što kraćem mogućem roku i potom postaviti marionetsku, prorusku vlast.

Zbog toga, ali i kako ne bi dodatno podizao napetosti, SAD nije odlučio istom mjerom odgovoriti na Putinovo podizanje pripravnosti nuklearnog naoružanja. 

Putin je već više puta neugodno iznenadio

No povijest nas uči da prijetnje i opasnosti koje dolaze od ruskog predsjednika Vladimira Putina ne treba olako shvatiti čak ni kada

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen