KAKVA TRAGEDIJA: Žena umrla od korone nakon što je primila zaražena pluća

Tri dana nakon presađivanja, skeniranje je pokazalo infekciju pluća. Stanje se pogoršavalo, razvila je sepsu,  i liječnici su ju tada ponovo testirali na koronavirus. Ovoga puta je bio pozitivan

Prošle jeseni, dva mjeseca nakon što su joj tranplantirana pluća zaražena koronavirusom, žena je preminula od covid-a, što je prvi potvrđeni slučaj zaraze preko transplantiranog organa u SAD-u, objavila je prošli tjedan sveučilišna bolnica Sveučilišta u Michiganu. Zarazio sem a kasnije i razbolio i kirurg koji je vadio pluća iz donora, no on se uspješno oporavio.

Iako je po svemu sudeći ovo izolirani slučaj među gotovo 40.000 transplantacija koliko je obavljenu u SAD-u tijeko 2020.. liječnike najviše brine što donor nije pokazivao nikakve simptome bolesti, a i više testova je bilo negativno,, „Naravno da nikako ne bismo koristili pluća da smo znali da su zaražena“, ističe u izvještaju dr. Daniel Kaul, ravnatelj zavoda za transplantaciju bolnice i jedan od autora studije, prenosi NBC.

Zarazu otkrio neobičan izvor

Donor je bila žena koja je poginula zbog teške ozlijede glave, a oba plućna krila primila je žena s kroničnom opstruktivnom bolesti pluća. Uz sve ostale testove kod zahtjevne transplantacije obje su višestruko testirane na koronavirus i svi su testovi bili negativni. Tri dana nakon operacije, primateljica je razvila visoku temperaturu, pao joj je krvni tlak, a disanje je postalo otežano.

Skeniranje je ukazivalo na infekciju pluća. Stanje se pogoršavalo, razvila je sepsu,  i liječnici su ju tada ponovo testirali na koronavirus. Ovoga puta je bio pozitivan .

Ponovo su detaljno analizirali uzorke uzete iz grla i nosa donorice 48 sati nakon što su joj izvađena pluća, i bili su negativni. I obitelj donorice je rekla kako nije imala nikakvih simptoma niti je bila u kontaktu s nekime kome je potvrđena korona.

No osim uzoraka uzetih iz grla i nosa, bolnica je sačuvala i uzorak tekućine uzet duboko

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen