Kako su zvučali naši preci? Lingvisti rekonstruirali indoeuropski prajezik

Preci velikog dijela Europljana i Azijaca jednom su između 4500. i 2500. prije Krista govorili istim jezikom, jezikom znanim kao protoindoeuropski. Iako pisani zapisi ovog jezika ne postoje, lingvist dr. Andrew Byrd ga je nedavno pokušao rekonstruiratikoristeći znanstveni materijal o ovoj temi prikupljen kroz tri stoljeća.

Byrd je stručnjak za lingvistiku indoeuropskog prajezika, s naglaskom na fonologiji, a predaje na Sveučilištu u Kentuckyju. U ovoj snimci uredio je i izrecitirao svoju vlastitu verziju basne na indoeuropskom jeziku znane kao „Ovca i konji“, kao i jednu verziju priče na sanskrtu pod imenom „Kralj i bog“.

Priča „Ovca i konji“ je zanimljiva jer ju je izvorno 1868. godine napisao njemački lingvist dr. August Schleicher, koji ju je tada i preveo na indoeuropski prajezik kako bi eksperimentirao s vokabularom.

U intervjuu za Huffington Post, Byrd je rekao da je njegova snimka „Ovca i konji“ približna pretpostavka kako je taj jezik nekada davno zvučao i velikim dijelom temelji se na našim saznanjima o antičkim indoeuropskim jezicima kao što su latinski, grčki i sanskrt. Byrdova izvedba priče „Ovca i konji“ u velikom dijelu temelji se na tekstu kojeg je izvorno sastavio lingvist s UCLA-a, dr. H. Craig Melchert. Pogledajte kako taj tekst izgleda i poslušajte kako zvuči na protoindoeuropskom:

Ovo je isti odlomak preveden na hrvatski jezik:

Ovca bez vune vidjela je konje; jedan od njih vukao je tešku zapregu, jedan je nosio težak teret, a jedan je nosio čovjeka na leđima. Ovca je rekla konjima: „Boli me srce kad vidim kako čovjek ovako tjera konje.“ Konj je odgovorio: „Slušaj, ovco, a nas srca bole kad vidimo ovo: čovjek, gospodar, od ovčje vune sebi izrađuje toplu odjeću. A ovca je bez vune.“ Čuvši ovo, ovca je pobjegla u planinu.

Iako ne postoji metoda kojom bi se moglo bez sumnje ustvrditi kako je ovaj jezik zvučao,

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen