Kako su zvučali naši preci? Lingvisti rekonstruirali indoeuropski prajezik

Preci velikog dijela Europljana i Azijaca jednom su između 4500. i 2500. prije Krista govorili istim jezikom, jezikom znanim kao protoindoeuropski. Iako pisani zapisi ovog jezika ne postoje, lingvist dr. Andrew Byrd ga je nedavno pokušao rekonstruiratikoristeći znanstveni materijal o ovoj temi prikupljen kroz tri stoljeća.

Byrd je stručnjak za lingvistiku indoeuropskog prajezika, s naglaskom na fonologiji, a predaje na Sveučilištu u Kentuckyju. U ovoj snimci uredio je i izrecitirao svoju vlastitu verziju basne na indoeuropskom jeziku znane kao „Ovca i konji“, kao i jednu verziju priče na sanskrtu pod imenom „Kralj i bog“.

Priča „Ovca i konji“ je zanimljiva jer ju je izvorno 1868. godine napisao njemački lingvist dr. August Schleicher, koji ju je tada i preveo na indoeuropski prajezik kako bi eksperimentirao s vokabularom.

U intervjuu za Huffington Post, Byrd je rekao da je njegova snimka „Ovca i konji“ približna pretpostavka kako je taj jezik nekada davno zvučao i velikim dijelom temelji se na našim saznanjima o antičkim indoeuropskim jezicima kao što su latinski, grčki i sanskrt. Byrdova izvedba priče „Ovca i konji“ u velikom dijelu temelji se na tekstu kojeg je izvorno sastavio lingvist s UCLA-a, dr. H. Craig Melchert. Pogledajte kako taj tekst izgleda i poslušajte kako zvuči na protoindoeuropskom:

Ovo je isti odlomak preveden na hrvatski jezik:

Ovca bez vune vidjela je konje; jedan od njih vukao je tešku zapregu, jedan je nosio težak teret, a jedan je nosio čovjeka na leđima. Ovca je rekla konjima: „Boli me srce kad vidim kako čovjek ovako tjera konje.“ Konj je odgovorio: „Slušaj, ovco, a nas srca bole kad vidimo ovo: čovjek, gospodar, od ovčje vune sebi izrađuje toplu odjeću. A ovca je bez vune.“ Čuvši ovo, ovca je pobjegla u planinu.

Iako ne postoji metoda kojom bi se moglo bez sumnje ustvrditi kako je ovaj jezik zvučao,

Izvorni članak

Posts created 230

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top