Kako su riješeni najveći misteriji egipatskih piramida

EGIPATSKE piramide već stoljećima fasciniraju stručnjake koji pokušavaju pronaći odgovore na pitanje kako su tako goleme konstrukcije izgrađene tako nevjerojatno precizno i relativno brzo bez suvremenih tehnologija i znanja.

Kako su tako veliki kameni blokovi transportirani do mjesta gradnje? Kako su Egipćani podizali kamene blokove od kojih su neki težili čak 80 tona? Kako su znali odrediti pravi kut važan za gradnju? Kako su piramide tako precizno poravnate sa stranama svijeta?

To su samo neka od važnijih pitanja na koja znanstvenici već desetljećima traže najbolje odgovore. Njih nije lako pronaći jer Egipćani nisu ostavili puno dokumenata s tumačenjima svojih tehnika gradnje.

Hipoteza o vanzemaljskim graditeljima

Jedna vrlo popularna hipoteza o tome kako su građene egipatske piramide predstavljena je u bestseleru Kočije bogova, njemačkog autora Ericha von Dänikena iz 1968. Prema njemu, egipatske piramide, ali i brojne druge misteriozne objekte diljem svijeta poput američkih piramida, kipova na Uskršnjim otocima ili golemih naskanskih crteža, napravili su ili su pomogli napraviti vanzemaljci.

Ta hipoteza postala je vrlo popularna i stekla je velik broj štovatelja širom svijeta, među ostalim zbog ljudske vječne opčinjenosti mogućim postojanjem razvijenih civilizacija na drugim planetima, koja je bila osobito izražena sredinom 20. stoljeća u eri letova na Mjesec, kada je Däniken pisao svoje knjige.

Jedan važan razlog za njezinu privlačnost je to što se čini jednostavnim i elegantnim rješenjem za sve misterije jer podrazumijeva da su vanzemaljci svojim naprednim tehnologijama s lakoćom mogli riješiti sve zahtjeve izgradnje velebnih objekata širom svijeta. No, kako ćemo pokazati, ta jednostavnost i elegancija samo su privid, a Dänikenova hipoteza je loše pseudoznanstveno šarlatanstvo, na što su ukazali brojni ugledni znanstvenici poput Carla Sagana.

Sagan: Däniken je uvrijedio ljudski rod

Sagan je istaknuo da je Däniken u svojim knjigama u suštini uvrijedio ljudski rod predstavljajući ga budalastim i nesposobnim za pothvate kao što je gradnja piramida.

“Činjenica da je takvo nemarno pisanje

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen