Kako se stvara polarni vrtlog?

Kad je Chicago hladniji od Antarktike i događaju se smrtni slučajevi od posljedica hladnoće – znate da se događa nešto neobično. Kako uopće dolazi do toga?

Dr. Jennifer Francis je za The Conversation objasnila kako fenomen nastaje i ima li veze s globalnim zatopljenjem.

“Naime, na sjevernoj polutci postoje dva polarna kružna strujanja zraka, jedno iznad drugoga. Niže strujanje se zove mlazna struja. Mlazne struje postoje tijekom cijele godine i upravljaju područjima visokog i niskog tlaka zraka zbog kojih nastaje meteorološko vrijeme. Daleko iznad mlaznih struja je stratosferski polarni vrtlog. I isto okružuje Sjeverni pol, ali nastaje samo zimi. Nejednoliko zagrijavanje zraka stvara razliku u tlaku pa zrak struji iz područja visokog tlaka u područje niskog. Rotacija Zemlje zakreće te vjetrove udesno na sjevernoj polutci”, objasnila je Francis.

Foto: The Conversation

Napominje i kako je globalno zatopljenje poremetilo cijeli taj sustav. Arktik se brže zagrijava pa dolazi do smanjenja temperaturnih razlika, a time i do slabljenja mlaznih struja.

Katkad dolazi do toga da se polarni vrtlog toliko poremeti da se podijeli u dva ili više vrtloga. Jedan od takvih vrtloga upravo se spušta prema jugu i zahvatio je SAD.

Britanski meteorolog Tomasz Schafernaker je također pojasnio: “Nije polarni vrtlog taj koji je hladan, on se nalazi 50 kilometara iznad nas, hladnije je područje koje je bliže tlu”.

Foto: BBC

U takvim situacijama u nekim dijelovima zemlje može postati toliko hladno da se može vidjeti kako se rijeke zaleđuju, kako njima teče led i kako se tračnice smrzavaju.

Zna postati toliko hladno da zaposlenici željeznica moraju paliti vatre uzduž tračnica kako bi ih ugrijali i spriječili da se razdvoje na spojevima. Meteorolozi su također upozorili građane da ne dišu duboko tijekom boravka na otvorenim prostorima i da što manje pričaju.

Foto: BBC

 

Članci iz iste kategorije: