Kako je astronaut umalo poginuo zbog glupiranja

Charlie Duke je na svojoj koži itekako osjetio zašto nije pametno raditi u svemiru nešt što nije prethodno uvježbano.

U subotu, 20. srpnja, navršava se 50 godina od trenutka kada je prva letjelica s ljudskom posadom sletjela na Mjesec. Astronauti koji su sudjelovali u tom i nekim drugim pothvatima tim se povodom prisjećaju avantura u svemiru.

Jedan od njih je i spomenuti Charlie Duke, pilot lunarnog modula tijekom misije Apollo 16. On je s 36 godina bio najmlađi čovjek koji je hodalo po Mjesecu. Nedavno je prepričao jedan od najstrašnijih trenutaka u životu.

Bilo je to 1972., približavale su se Olimpijske igre u Münchenu pa su se astronauti dogovorili kako će održati vlastite “Olimpijske igre” na Mjesecu.

Duke je sa zapovjednikom Johnom Youngom iskoristio zadnje minute svemirske šetnje po Mjesecu kako bi iskoristio značajno nižu gravitaciju i oborio nekoliko zemaljskih atletskih rekorda.

Počeli su se, kako je ispričao, glupirati i izvoditi skok uvis. Uspio je skočiti 120 centimetara uvis, što nije loše jer je bio u svemirskom odijelu. Ipak, usred skoka je ispravio tijelo, što je bila velika pogreška.

Naime, svako svemirsko odijelo je na Zemlji težilo više od 136 kilograma. Na Mjesecu je to nešto manje od 23 kilograma, od čega je većina smještena u naprtnjači.

Dakako, odijelo nije bilo dizajnirano za skok uvis. Naprtnjača od fiberglasa, u kojoj su bili sustavi nužni za održavanje Duekovog života, pretegnula ga je. Pokušao je kotrljanjem ublažiti pad, ali u tome je samo djelomično uspio.

Pao je na naprtnjaču. Da je ista pukla ili da je oštetio odijelo, bio bi mrtav jer ga Young i kolege ne bi stigli na vrijeme odvući do lunarnog modula, zatvoriti letjelicu i ponovno uspostaviti tlak.

Naučio je lekciju: u svemiru ne smije raditi ništa što nije uvježbano.

https://www.youtube.com/watch?v=16D0hmLt-S0

Članci iz iste kategorije: