Kako ChatGPT radi stvari koje ga ljudi nisu naučili?

OD KADA je lansiran u studenom 2022., ChatGPT puni naslovnice medija, ne samo tabloida već i ozbiljnih, stručnih časopisa i web stranica.

Polemike o koristima i opasnostima AI-ja

Kako se otkrivaju njegove sposobnosti i nedostaci te mogućnosti korisne upotrebe i opasne zloupotrebe, sve češće se adresira pitanje kako će razvoj ChatGPT-ja – ali ne samo njega nego i konkurentskih velikih jezičnih modela (LLM) te drugih sustava umjetne inteligencije (AI) – utjecati na društvo. Pokrenute su brojne rasprave, često žučne, o tome hoće li AI više koristiti čovječanstvu ili štetiti, hoće li oduzimati poslove, promicati dezinformacije, utjecati na politike, na svjetonazore ljudi, na izborne procese i sl.

Nedavno je čak pokrenuta peticija da se razvoj velikih jezičnih modela zaustavi na šest mjeseci na razini do koje je došla kompanija OpenAI s velikim jezičnim modelom GPT-4 kako bi se promislilo na koji način nastaviti s razvojem AI-ja a da on ne ugrozi čovječanstvo.

Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-ja, obratio se 17. svibnja Senatu SAD-a kako bi s njegovim članovima raspravio potencijalne rizike i moguće propise povezane s umjetnom inteligencijom. U Senatu mu se pridružio niz stručnjaka koji su također bili pozvani da iznesu svoje poglede na tu temu.

Nestajanje poslova

Neki analitičari, ekonomisti i institucije poput investicijske banke Goldman Sachs već su krenuli s procjenama koliko bi AI mogao biti koristan za razne grane privrede te koliko bi kojih poslova u doglednoj budućnosti mogao zamijeniti. Primjerice, prema procjeni banke, AI bi u narednih nekoliko desetljeća u svijetu mogao zamijeniti oko 300 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom.

U SAD-u i Europi mogao bi zamijeniti oko 25% radnih zadataka.

Naravno, očekuje se da će AI također stvarati brojne poslove od kojih većinu danas nismo sposobni ni zamisliti, a oni bi mogli biti zanimljiviji i kreativniji od onih koje

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen