JOŠ JEDAN PROBLEM U NIZU; Istraživanje otkrilo: Neurološke komplikacije mogu biti prisutne čak i kod blagih oblika covida-19

Svi pacijenti uključeni u studiju imali su neurološke komplikacije, a većina njih nije bila kritično bolesna

Doktorica Pria Anand provela je istraživanje koje sugerira da su neurološke komplikacije moguće čak i kod blagih infekcija koronavirusom.

Tijekom provedbe studije vidio se široki raspon neuroloških komplikacija uključujući moždane udare, napadaje i promijenjene mentalne statuse, govori za News-Medical. Komplikacije covida-19 mogu zahvatiti bilo koji dio živčanog sistema, uključujući krvne žile, mozak, moždanu ovojnicu, živce i mišiće.

U SPLITU UMRO 34-GODIŠNJAK KOJI JE IMAO KORONAVIRUS: Osim Covida, imao je i problem s drogom

Postoji širok spektar uzroka zbog kojih covid-19 može uzrokovati neurološke komplikacije. Komplikacije mogu rezultirati imunološkim odgovorom tijela na virus, uzrok može biti i postojanje sistemskih ozbiljnih bolesti (poput ozljede mozga kao rezultat nedostatka kisika), kao i prethodni neurološki poremećaji.

Svi su imali neurološke komplikacije

Studija je provedena na populaciji bolnice u Bostonu. Svi pacijenti uključeni u studiju imali su neurološke komplikacije, a većina njih nije bila kritično bolesna, što sugerira da komplikacije nisu ograničene samo na one koji zahtijevaju intenzivno liječenje ili respirator.

Ipak, Anand naglašava kako pojedini faktori mogu biti predispozicija za te komplikacije. Pacijenti koji su prethodno imali kroničnu bolest bubrega imaju veću šansu za razvoj neuroloških komplikacija. Iako su neurološke komplikacije češće kod starijih pacijenata, neke studije pokazuju da su čak i mlađi ljudi pozitivni na covid-19 u riziku od ozbiljnih neuroloških komplikacija kao što je moždani udar.

RUSI TVRDE DA NJIHOVO CJEPIVO UNIŠTAVA NOVI SOJ KORONAVIRUSA: ‘Sputnik V opetovano je pokazao svoju učinkovitost’

Činjenica da smo vidjeli neurološke komplikacije čak i kod pacijenata koji nisu bili teže bolesni, sugerira da čak i asimptomatski pacijenti i oni s blažim simptomima mogu biti u riziku od neuroloških komplikacija, tvrdi Anand. Ispitanici koji su se oporavili imali su umjereno ozbiljne neurološke posljedice nakon što su napustili bolnicu i

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen