JESU LI KAMPANJE CIJEPLJENJA I ULOŽENI NAPORI UZALUDNI? ‘Virusi su pametni stvorovi, ubrzavaju Darwinovu evoluciju’

Znanstvenici koji dobro znaju kako funkcionira imunosni sustav tvrde da ima puno dokaza koji pokazuju da postojeća cjepiva dobro djeluju protiv svih dosad poznatih varijanti

Od Južne Afrike do Brazila i Kalifornije raste popis lokacija povezanih s novim varijantama koronavirusa, a istodobno raste i zabrinutost mogu li one utjecati na učinkovitost cjepiva. Sve se zbiva u vrijeme kada mnogi još nisu primili svoje cjepivo. To bi se trebalo promijeniti u idućim mjesecima, no dotad će i nove varijante koje se brzo šire postati dominantne. Znači li to da su kampanje cijepljenja i svi uloženi napori bili uzaludni?

Ne, kažu znanstvenici koji dobro znaju kako funkcionira imunosni sustav. Tvrde da ima puno dokaza koji pokazuju da postojeća cjepiva dobro djeluju protiv svih dosad poznatih varijanti i ističu da imunosni sustav ne funkcionira na principu ‘sve ili ništa’.

“Nove varijante mogu stvoriti probleme, ali na ljestvici od jedan do 10, moja zabrinutost postojećim varijantama je dva ili tri”, rekao je američki virolog Mark Sawyer, član savjeta američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) koji odobrava cjepiva.

MERKEL JE NIJEMCIMA ‘UKRALA’ USKRS: ‘U vrlo ozbiljnoj smo situaciji, ostanite kod kuće kako bismo slomili treći val’

Opstaju najjači

Pojava novih varijanti znači da virus radi ono što svi virusi rade – mutira. Svaki put kad virus inficira stanicu, kopira svoj genski materijal. To nije savršen proces i svako toliko neke će kopije imati par nasumičnih pogrešaka, odnosno mutacija. Slično kao što će ljudi imati nekoliko tipfelera ako 20 puta tipkaju isti dokument.

Većina mutacija virusu ne pomažu, a neke mu i štete. No ponekad se dogodi da mutacija virusu omogući lakše širenje iz stanice u stanicu ili s čovjeka na čovjeka. Varijante koje imaju kompetitivnu prednost s vremenom će nadvladati manje uspješne varijante. Riječ je o opstanku najsposobnijih, samo na mikroskopskoj razini. “Virusi su pametni stvorovi”, kaže Douglas Richman, virolog s

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen