JESMO LI OSUĐENI NA JURNJAVU ZA VIRUSOM? Nova studija je pesimistična: ‘Vjerojatno će pobjeći trenutnim cjepivima’

Prema novoj studiji varijante koronavirusa vjerojatno će evoluirati i ‘pobjeći’ trenutnoj generaciji cjepiva: ‘Brinemo se da bi ponovna zaraza mogla biti vjerojatnija ako se netko suoči s ovim inačicama, posebno s južnoafričkom’

Nova studija koja je ispitivala učinkovitost trenutne generacije cjepiva protiv britanske i južnoafričke varijante virusa SARS-CoV-2 pokrenula je strah od široko rasprostranjenih novih infekcija virusom. Studija, objavljena u časopisu Nature 8. ožujka, upozorava da trenutna generacija cjepiva i liječenje monoklonskim protutijelima može izgubiti utrku s koronavirusom, što stvara zastrašujuću, otvorenu mogućnost ponovne zaraze ako se distribucija cjepiva ne ubrza širom svijeta ne bi li se spriječilo daljnje mutacije, prenosi RT.

Nalazi studije dolaze usred najnovijih rezultata koji se odnose na cjepivo Novavax, koje je izvijestilo o 90-postotnoj učinkovitosti protiv britanske varijante, ali samo 49,4-postotnoj učinkovitosti protiv južnoafričke varijante.

“Naše istraživanje i novi podaci kliničkih ispitivanja pokazuju da virus putuje u smjeru koji uzrokuje bijeg od naših trenutnih cjepiva i terapija usmjerenih protiv virusnog skoka”, rekao je glavni autor studije David Ho.

JOŠ JEDNA PLJUSKA U LICE EUROPSKOJ UNIJI: Johnson & Johnson je ‘zabrinut’ da neće moći isporučiti dogovorene doze cjepiva

‘U SEZONI ĆE SE GLEDATI TKO JE CIJEPLJEN, TU NEMA DISKRIMINACIJE’: Na jugu Hrvatske se ozbiljno pripremaju, a imaju i određene zahtjeve

Neprestana jurnjava za virusom

Ho je upozorio da će, uz kontinuirano “rašireno širenje” virusa u određenim dijelovima svijeta, čovječanstvo “možda biti osuđeno na neprestanu jurnjavu za novim evoluiranim SARS-CoV-2, kao što smo već dugo radili s virusom gripe.”

Pozvao je na udvostručene napore kada je u pitanju distrubucija cjepiva, tvrdeći da je vrijeme esencijalno za trajno iskorjenjivanje prijetnje koju predstavlja koronavirus, umjesto da mu se dopušta mutiranje i zadržavanje u nedogled.

Ho i njegov tim otkrili su da su antitijela kod cijepljenih cjepivima Pfizer-BioNTecha i Moderne manje učinkovita u neutraliziranju britanskih i južnoafričkih inačica.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen