JEDAN ĆE ASTEROID 2029. DOĆI VRLO BLIZU ZEMLJE: ‘Skrenut će ga naša gravitacija’; no astronom upozovara na puno veću opasnost

Samo ove godine pored Zemlje je prošlo oko dvije tisuće asteroida

Zvjezdarnica u Višnjanu je 90-ih godina bila jedna od pet najvažnijih zvjezdarnica u svijetu što se tiče otkrivanja objekata koji prijete Zemlji, a sada, kako je objasnio naš najpoznatiji astronom, prvenstveno daju potporu teleskopima koji tragaju za opasnim objektima.

“Kapaciteti i kvaliteta teleskopa su se poboljšali i broj objekata koji prolaze pokraj Zemlje i izazivaju alarme je dosta velik i ima ih 30-ak mjesečno. To su objekti koji prolaze između Zemlje i Mjeseca“, rekao je Korado Korlević za HRT i dodao kako je onih objekata koji prolaze na udaljenosti od nekoliko milijuna kilometara ove godine bilo oko 2 tisuće.

Na pitanje postoji li neki objekt koji bi mogao ugroziti Zemlju, Korlević koji je u svojoj karijeri pronašao više od tisuću asteroida rekao je kako postoji jedan kojeg prate već godinama i on će proći veoma blizu Zemlji 2029.godine i proći će između umjetnih satelita i naše atmosfere. Gravitacija Zemlje će ga skrenuti, ističe Korlević. No upozorava na puno veću opasnost.

„Kad imamo objekt za koji imamo tako dobra predviđanja onda je on manje opasan. Problem je 2 tisuće objekata za koje još ne znamo gdje se nalaze,” zaključuje je Korlević.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen