Japan u ocean spustio ogromnu turbinu, pokušava koristiti “neograničenu” energiju

DUBOKO ispod površine mora nalazi se izvor energije koji nije nalik bilo kojem drugom. Kako bi ga iskoristili, japanski su znanstvenici konstruirali ogromnu turbinu koja može izdržati najjače oceanske struje kako bi protok pretvorila u gotovo neograničenu opskrbu električnom energijom.

Kompanija Ishikawajima-Harima Heavy Industries, poznata i kao IHI Corporation, proučava ovu tehnologiju već više od jednog desetljeća, a 2017. se udružila s Organizacijom za razvoj nove vrste energije i industrijske tehnologije (NEDO).

Stručnjaci su u veljači završili testiranje prototipa koje je trajalo više od tri godine. Prototip težak 330 tona nazvan je Kairyu, što bi se moglo prevesti kao – oceanska struja.

Kairyu se sastoji od 20 metara dugog trupa, okruženog parom cilindara slične veličine, od kojih svaki sadrži sustav za proizvodnju energije na kojima se nalaze propeleri dugi 11 metara. Kad se usidri na dnu oceana, turbina može potražiti najučinkovitiji položaj za stvaranje energije od tlaka oceanskih struja.

Struja Kuroshio

Testiranje je pokazalo da ova turbina može generirati očekivanih 100 kilovata stabilne energije i kompanije sada planiraju povećati sustav na puna 2 megavata, koji bi mogao biti na tržištu već 2030-ih, piše Bloomberg.

Turbinu su testirali u vodama uz jugozapadnu obalu Japana. U komercijalnoj proizvodnji, plan je postaviti turbine u struju Kuroshio, jednu od najjačih na svijetu, i prenositi energiju kabelima na morskom dnu.

Japan se uvelike oslanja na uvoz fosilnih goriva. S obzirom na negativan stav javnosti prema korištenju nuklearne energije nakon katastrofe u Fukushimi 2011., ova zemlja se sve više pokušava fokusirati na korištenje obnovljivih izvora energije.