Jagode bi mogle biti povezane s pojavom hepatitisa A u SAD-u i Kanadi

AMERIČKI i kanadski regulatori zaduženi za hranu traže izvor velikog broja zaraza hepatitisom A, a glavni krivac mogle bi biti svježe organske jagode. Naime, hepatitis A obično se prenosi fekalno-oralnim putem, što znači da osoba na neki način proguta izmet zaražene osobe.

Potencijalno kontaminirane jagode prodavale su se pod brendovima FreshKampo i H-E-B. Proizvodi su bili dostupni u raznim maloprodajnim trgovinama diljem SAD-a, uključujući Aldi, Kroger, Safeway, Walmart i Trader Joe’s, između 5. ožujka i 25. travnja.

U SAD-u je oboljelo 17 osoba – 15 u Kaliforniji i po jedna u Minnesoti i Sjevernoj Dakoti, prema podacima američke Uprave za hranu i lijekove (FDA). Dvanaest oboljelih hospitalizirano je. U Kanadi su se jagode prodavale u Alberti i Saskatchewanu između 5. i 9. ožujka.

Virus se često prenosi bobičastim voćem

Deset slučajeva i četiri hospitalizacije prijavljeno je u obje provincije, prema kanadskoj inspekcijskoj agenciji za hranu i kanadskoj agenciji za javno zdravstvo. FreshKampo, tvrtka sa sjedištem u Meksiku koja uzgaja jagode, rekao je da surađuje s regulatorima kako bi otkrio izvor problema.

Bobičasto voće česti je prijenosnik virusa s obzirom na to da se beru uglavnom ručno. Hepatitis A se obično prenosi fekalno-oralnim putem. Drugi način na koji se jagode mogu kontaminirati je ako je voda koja se koristi za njihovo navodnjavanje kontaminirana obližnjom kanalizacijom. 

Znate li nešto više

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen