IZVUKLI ČUDOVIŠTE S DNA MORA: Predator je 5 puta veći od svih ostalih iz familije, a znanstvenici su ga odlučili i prikladno nazvati

Ipak, trenutno ih najviše brine što može otkriti o šteti koju činimo okolišu

Japanski institut za znanost i tehnologiju morskog i kopnenog života na dubini od 2.500 metara otkrio je novu divovski vrstu predatora. Nazvana prema najvišem rangu u sumo hrvanju, yokozuna može narasti i do 170 cm, a teži čak 25 kg, što je daleko više od bilo koje druge vrste u familiji dubokomorskih riba Alepocephalidae.

„Prosječna veličina riba u ovoj familiji je oko 30, 40 cm“, ističe Yoshihiro Fujiwara iz Instituta. „Vjerujemo da je glavni grabežljivac u najdubljim vodama zaljeva Suruga.“, rekao je za Mirror, dodajući kako predlažu naziv po uzoru na sumo hrvanje upravo kako bi istaknuli koliko je riba gorostasna, ali i koliko je visoko u hranidbenom lancu.

Hranidbeni lanac se dijeli na pet stupnjeva, a što je broj veći, to je pozicija vrste viša u hranidbenom lancu. Novootkrivena vrsta ima ocjenu 4,9

„To je najviši stupanj kod bilo koje morske vrste“, oduševljen je Fujiwara.

No kao i ostatak života na planetu, i golema dubokomorska riba je u opasnosti zbog klimatskih promjena.

„Zagrijavanje oceana, povećanje kiselosti i deoksigenizacija se događaju čak i u dubokom moru, a za očekivati je da su veliki grabežljivci prvi na udaru“, upozorava Fujiwara dodajući kako je upravo zato drago što su uspjeli uhvatiti i detaljno proučiti gorostasa.

[embedded content]

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen