Istraživanje: Stalna izloženost buci može utjecati na razvoj depresije

BUKA automobila, preglasni susjedi, građevinski radovi… Utjecaj svakodnevne i dugotrajne izloženosti konstantnoj buci u vlastitom domu u nekim slučajevima može rezultirati kroničnim bolestima poput povišenoga krvnog tlaka ili kardiovaskularnih problema.

To se događa zbog toga što buka automatski stavlja naše tijelo u stanje pripravnosti. Pritom raste krvni tlak, a odmah se aktiviraju i hormoni stresa, smatraju članovi njemačke Udruge za psihosomatsku medicinu i medicinsku psihoterapiju (DGPM).      

Dugotrajna izloženost buci, dok boravimo u vlastitom domu, može prouzročiti brojne tegobe mentalnog zdravlja, čak i demenciju i kognitivna oštećenja u djece, ali i dijabetes tipa 2, srčani i moždani udar. 

Prema trenutačnim podacima procjenjuje se da je buka iz okoliša jedan od uzroka pojave 48.000 novih slučajeva ishemijskih bolesti srca godišnje, kao i pojave 12.000 slučajeva prerane smrti u zemljama EU. Procjenjuje se da 6.5 milijuna ljudi pati od visokog stupnja kroničnog poremećaja sna, a 12.500 djece školskog uzrasta pati od poremećaja u čitanju zbog buke koju stvaraju zrakoplovi.

Prometna buka

Utjecaj buke iz okoliša na naše osjećaje i misli ili ometanje mirnog san i trenutaka opuštanja može dovesti do iscrpljenosti i stresa, a dugoročno takvo stanje povećava vjerojatnost od razvoja depresije, kažu njemački stručnjaci. Dodaju da ljudima najčešće smeta buka koju proizvode zrakoplovi, željeznički i automobilski promet, susjedi, građevinski radovi…

Dodaju da kombinacija onečišćenja gradskom bukom u kombinaciji s onečišćenjem zraka, posebice finim lebdećim česticama, može još više utjecati na zdravstveno stanje pojedinca. Sve navedeno može potaknuti razvoj upalnih procesa u krvi, koji su u interakciji s razvojem depresije.