Istraživanje: Najsmrtonosniji otpad za morske ptice su baloni

Australsko znanstveno istraživanje utvrdilo je da su baloni najsmrtonosniji plastični otpad za morske ptice i da je vjerojatnost da ih usmrte 32 puta veća u odnosu na gutanje komada čvrste plastike.

Znanstvenici su proučili uzroke smrti 1733 morske ptice iz 51 vrste i utvrdili da je svaka treća ptica progutala neki komad otpada.

Gutanje jednog komada plastike imalo je 20 posto izgleda završiti smrtnim posljedicama za pticu, dok su izgledi za smrtni ishod porasli na 50 posto za devet komada te na 100 posto za 93 komada plastike, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports.

Iako tvrda plastika čini većinu progutanog otpada puno su manji izgledi da će usmrtiti ptice od mekane plastike poput balona.

– Baloni ili dijelovi balona imaju najveće izglede usmrtiti pticu i odgovorni su za smrt gotovo svake pete ptice koja ih je progutala – kaže voditeljica istraživanja Lauren Roman.

Studiju su proveli znanstvenici sa Instituta za istraživanje mora i Antarktike sveučilišta Tasmanija i glavne australske agencije za znanost Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO).

– Gutanje morskog otpada sada je u svijetu prepoznato kao prijetnja. No odnos između količine i vrste otpada koji ptice progutaju i smrtnosti nije dovoljno poznat – kaže Roman. Među pticama koje smo proučavali glavni uzrok smrti bio je začepljenje probavnog sustava, zatim infekcije i druge komplikacije izazvane neprohodnošću probavnog sustava. Iako mekana plastika čini svega pet posto progutanih predmeta odgovorna je za više od 40 posto smrti – navodi Ramon.

Znanstvenici ističu da se godišnje u oceane baci više od šest milijuna tona smeća od čega je 80 posto plastika. Plastika je odgovorna za uginuće milijun morskih ptica i više od 100.000 morskih sisavaca godišnje. Kornjače, kitovi i morske ptice zamijene otpad za hranu ili se zapetljaju u njega što dovodi do bolnih ozljeda i smrti.

– Čini se da čvrsti komadi plastike mogu brzo proći kroz probavni sustav no mekani imaju veće izglede sabiti se i izazvati smrtonosna začepljenja kaže Roman.

Ona dodaje da sva plastika predstavlja smrtonosnu prijetnju morskim pticama iako su mekani predmeti poput balona opasniji.

– Ako morske ptice progutaju plastiku raste rizik njihove smrtnosti i čak i jedan komad može biti fatalan.

Roman kaže da je mekana plastika odgovorna za više od polovice uginuća morskih ptica u ovom istraživanju.

– Dokazi su jasni. Ako želimo spriječiti pomor morskih ptica zbog gutanja plastike moramo smanjiti ili ukloniti morski otpad iz njihova okoliša, posebice balone – kaže ona.(HINA)

Članci iz iste kategorije: