Istraživanje: Moždane funkcije ranoranilaca i ‘noćnih ptica’ razlikuju se

MOŽDANE funkcije noćnih ptica i ranoranilaca tijekom radnog dana razlikuju se, pokazalo je istraživanje koje prenosi BBC.

Znanstvenici su dnevno između 8 i 20 sati snimali mozak noćnih ptica koje na počinak obično idu oko 2:30, a ustaju oko 10:15, kao i mozak ranoranilaca koji liježu prije 23 sata, a ustaju oko 6:30 i kod noćnih ptica utvrdili manje konektiviteta u dijelovima mozga povezanima s održavanjem budnog stanja. Također su imali slabiju pažnju, sporije reakcije i pojačanu pospanost.

Znanstvenici kažu da to sugerira da su noćne ptice u nepovoljnijem položaju zbog ograničenja uobičajenog radnog dana.

Pozvali su na više istraživanja kako bi se razumjele zdravstvene implikacije za noćne ptice koje rade ili školuju se u doba dana koje im ne odgovara.

Znanstvenici su istraživanjem obuhvatili 38 osoba i snimali njihovu moždanu funkciju u mirovanju uz pomoć magnetske rezonance.

Dobrovoljci su potom u vremenu od 8 sati do 20 sati obavili niz zadaća, a bilježili su i osjećaj pospanosti.

Ranoranioci su bili najmanje pospani i najbrže su reagirali u zadaćama koje su dobili u jutarnjim satima te se pokazalo da su bitno bolje obavljali zadaće u to vrijeme u odnosu na noćne ptice.

Noćne ptice bile su najmanje pospane i najbrže su radile oko 20 sati iako njihova izvedba nije bila značajno bolja od ranoranilaca.

Konektivitet u mozgu u područjima povezanima s boljim učinkom i manjom pospanosti bio je u svakom trenutku značajno veći kod ranoranilaca što sugerira da je kod spavalica konektivitet oslabljen tijekom čitavog radnog dana, kažu znanstvenici.(HINA)

Članci iz iste kategorije: