Istraživanje: Ljudi koji piju kavu imaju smanjen rizik od prerane smrti?

ČINI se da ljudi koji piju kavu imaju manji rizik od prerane smrti, sugerira studija, a prenosi Guardian. Ljudi koji piju kavu, sa šećerom ili bez, imaju manji rizik od rane smrti, iako stručnjaci upozoravaju da ključ nije samo u kavi. Naime, rezultati mogu biti posljedica toga što su ljudi koji piju kavu generalno imućniji.

Prethodne studije su sugerirale da bi napitak mogao biti koristan za zdravlje, a pijenje kave povezano je s manjim rizikom od stanja u rasponu od kronične bolesti jetre do određenih karcinoma, pa čak i demencije. 

Sada su istraživači u Kini otkrili da su ljudi koji su svaki dan pili umjerenu količinu kave, bez obzira je li zaslađena šećerom ili ne, imali manji rizik od smrti u razdoblju od sedam godina od onih koji to nisu činili. Rezultati su slični i za instant i za mljevenu i za kavu bez kofeina. 

Korišteni podaci više od 171 tisuće ljudi

Studija, objavljena u Annals of Internal Medicineu, temelji se na podacima od više od 171 tisuće sudionika. Prikupljene su genetske, životne i zdravstvene informacije od više od 500 tisuća ljudi od početka 2006., uključujući pojedinosti o sudionicima navike ispijanja kave.

Tim znanstvenika je koristio podatke iz osmrtnica kako bi pratio sudionike u srednjem razdoblju od sedam godina od 2009., tijekom kojeg je umrlo 3177 ljudi.

Nakon što je uzeo u obzir čimbenike uključujući dob, spol, etničku pripadnost, obrazovnu razinu, pušenje cigareta, količinu tjelesne aktivnosti, indeks tjelesne mase i prehranu, tim je otkrio da su ljudi koji su konzumirali nezaslađenu kavu, u usporedbi s onima koji nisu pili napitak, imali najmanji rizik od smrti.