Istraživanje: Covid može prouzročiti smanjenje moždane mase i sive tvari

COVID-19 može prouzročiti smanjenje moždane mase, utjecati na smanjenje sive tvari u područjima koja kontroliraju emocije i pamćenje te oštetiti područje koje kontrolira osjet njuha, pokazalo je istraživanje znanstvenika sa sveučilišta Oxford.

Znanstvenici su objavili da su takve promjene zamijetili i u oboljelih koji nisu bili hospitalizirani zbog covida-19. Da bi se doznalo mogu li se spomenute posljedice barem djelomično poništiti ili će postati trajne morat će se provesti dodatna istraživanja.

U prosjeku se veličina mozga ispitanika smanjila do 2 posto

“Raspolažemo snažnim dokazima o nastanku abnormalnosti na mozgu nakon preboljenja covida-19”, pišu britanski znanstvenici u studiji objavljenoj jučer u stručnom časopisu Nature.

Čak i u slučaju blagih oblika bolesti među sudionicima istraživanja otkriveno je “pogoršanje izvršnih funkcija” mozga, odgovornih za fokusiranje, planiranje, organiziranje, donošenje odluka i rješavanje problema, a u prosjeku se veličina mozga ispitanika smanjila između 0.2 posto i 2 posto.

Recenzirana studija istraživala je promjene na mozgu 785 pacijenata u dobi od 51 do 81 godine. Skeniranje njihovih mozgova provedeno je dvaput, a od ukupnog broja ispitanika 400 ih se covidom zarazilo između dvaju skeniranja. Drugo skeniranje obavljeno je u prosjeku 141 dan nakon prvoga.

Dio pacijenata je patio od “moždane magle”

Studija je provedena u vrijeme kad je u Britaniji bila dominantna varijanta koronavirusa alfa i malo je vjerojatno da je u nju bio uključen ijedan pacijent zaražen deltom, kažu

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen