Istraživanje: 29% hospitaliziranih zbog covida oporavi se unutar godinu dana

MANJE od 30 posto oboljelih od covida-19 koji su bili hospitalizirani zbog komplikacija izazvanih tom bolešću u potpunosti se oporavilo godinu dana od početka zaraze, iznenađujući su rezultati istraživanja o utjecaju dugog covida na pacijente u Velikoj Britaniji. 

Tim znanstvenika i liječnika sa Sveučilišta Leicester između ostalog je ustanovio da je stopa oporavka nakon hospitalizacije lošija među ženama nego među muškarcima, a na izglede da se pojedincima poboljša zdravstveno stanje vjerojatno je negativno utjecala i pretilost, piše The Guardian.

“Posljedice ove bolesti bit će goleme”

Među simptomima koje su pacijenti prijavljivali godinu dana od početne infekcije bili su umor, bol u mišićima, loš san i nedostatak daha.

“S obzirom na to da je u posljednje dvije godine u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog covida-19 hospitalizirano više od 750.000 ljudi, već sada je iz našeg istraživanja prilično jasno da će posljedice ove bolesti biti goleme”, rekla je Rachael Evans, jedna od glavnih autorica studije. 

Tim znanstvenika i liječnika istaknuo je kako rezultati studije ukazuju na to da sada postoji hitna potreba za osmišljavanjem novih načina borbe i sprečavanja takozvanog dugog covida.

“Bez učinkovitog liječenja dugi covid bi mogao postati vrlo rasprostranjeno dugoročno stanje”, rekao je suautor studije profesor Chris Brightling.

Istraživanje, čiji su rezultati predstavljeni u nedjelju na Europskom kongresu kliničke mikrobiologije i infektivnih bolesti (ECCMID) u Lisabonu, obuhvatilo je analizu podataka prikupljenih među više od 2000 pacijenata iz 39 bolnica britanskog NHS-a. Svi su hospitalizirani nakon zaraze covidom.

Naknadna procjena njihova zdravstvenog stanja obavljena je pet mjeseci kasnije, a potom još jedanput nakon godinu dana.